Реалният разполагаем доход на руснаците пада с 3,5% през 2020 г. до осемгодишно дъно, показват данни на националната статистика, цитирани от bne IntelliNews.

Последната година, в която доходите нарастваха значително, бе през 2013 г. След това икономиката на Русия бе ударена след анексацията на Крим и последващите санкции, както и от поевтиняването на петрола, което вкара страната в рецесия.

Жизненият стандарт на руснаците страда и заради решението на президента Владимир Путин да модернизира армията, пренасочвайки свободните ресурси на страната към това перо. Така държавният глава пожертва сравнителния просперитет от първото десетилетие на век, за да подсили военните сили, които да могат да се справят срещу САЩ след анексацията на Крим две години по-късно.

От 2012 г. Русия живее в режим на затягане на коланите, далеч преди двойния шок от поевтиняването на петрола и санкциите от 2014 г. Така реалният разполагаем доход (реалният доход изключва задължителни плащания като сметки за комунални услуги, а реалният доход е коригиран с инфлацията) пада в продължение на над 6 години намалява, с кратки и слаби повишения.

Икономисти посочват, че ограничените — но добре насочени — мерки за помощ насред коронакризата са помогнали за намаляване на силата на удара за най-бедните домакинства. Все пак обаче още 400 хил. от тях падат под линията на бедност през миналата година, сочи статистиката. Броят на руснаците, които живеят в бедност, е 19,6 млн.

Прогнозата за растежа на доходите е добра. Очаква се икономиката на Русия да се завърне към растеж през 2021 г., а повишаващите се цени на петрола и суровините ще напълнят хазната, която ще отчете 0,5% от БВП излишък. Държавата има и около 1 трлн. рубли ($13,2 млрд.) излишък от миналата година.

Междувременно делът от доходите, който руснаците трябва да отделят за покриване на изтеглени заеми, достига рекорден връх в началото на 2021 г. от 11,7%, по данни на централната банка.

Според Елисавета Данилова, директор на департамента за финансова стабилност в институцията, покачването засега не е повод за притеснение и се дължи на кризата и намаляването на реалния разполагаем доход. "Дълговете нараснаха, но можеше и повече", смята тя.

Русия изпревари осем пъти ЕС по поскъпване на храните

Русия изпревари осем пъти ЕС по поскъпване на храните

Дали това може да доведе до недоволство и социално напрежение?