Ядрена енергия е с дял от 54,8% от нисковъглеродната електроенергия на САЩ. Това е повече от всички останали възобновяеми източници взети заедно, показват данни от доклад на Института за атомна енергия на САЩ (NEI).

През 2019 година средната цена на изработената електроенергия от ядрени мощности в страната е достигнала рекордно ниско ниво от 30,42 долара за мегаватчас. Понижението на годишна база е 7,6%, а в сравнение с 2012 година, когато стойността на мегаватчас е била 44,57 долара, намалението е в размер на приблизително 32%.

Средният коефициент на използване на установените мощности е рекордно висок за последните 20 години - 93,4 процента, пише още в доклада.

Кои са страните с най-много ядрени мощности в света?

Кои са страните с най-много ядрени мощности в света?

Какво е бъдещето на ядрената енергетика?

Според института причината за този успех се крие в инициативите на индустрията за намаляване на разходите, подобряване на оперативната ефективност и повишаване на конкурентоспособността в сектора.

САЩ е страната с най-много ядрени мощности в света. Там работят общо 96 енергоблока в 56 ядрени централи. Те осигуряват 98 070 мегавата базови мощности.

В края на 2019 година ядрените реактори в първата световна икономика са произвели 809,4 тераватчаса електроенергия, като увеличението е с 2,3 тераватчаса на годишна база.

Путин: Руската ядрена индустрия е изпреварила всички останали по света

Путин: Руската ядрена индустрия е изпреварила всички останали по света