България произвежда повече зелена енергия от редица европейски държави, включително от Франция, Германия, Италия, Испания, Полша и Чехия. Страната ни е на 14-о място в света по отношение на този показател, сочат данни на Световния икономически форум. Според изчисленията възобновяемата енергия у нас е с дял 19 на сто от всички останали видове.

Най-зелена е Норвегия с дял от 65,5% на този вид електроенергия, следвана от Швеция, Латвия, Финландия и Коста Рика. Непосредствено преди нашата страна се нареждат още Естония, Румъния, Литва и Словения.

През 2050 г. над 70% от енергията в България може да идва от фотоволтаици

Всеки българин пести по $11 660, ако страната мине на изцяло зелена енергия до 2050 г.

Развитието на сектора ще раздвижи и пазара на труда у нас

Няколко други държави планират да направят голям скок към налагането на възобновяемите енергийни източници в следващите няколко години. Те са открили и много интересен начин да постигнат това.

Една от въпросните страни е Мароко, за която се очаква да се превърне в лидер на този пазар. В момента тя внася най-много енергия от държавите в Средния Изток, но работи по проект за една от най-мащабните централи за концентрирана соларна енергия. Тя ще бъде разположена в края на пустинята Сахара.

Дубай планира соларни панели на всеки покрив до 2030 г.

Дубай планира соларни панели на всеки покрив до 2030 г.

Емирството цели да стане глобален център на зелената енергия  

Бангладеш пък е най-бързо развиващият се пазар на слънчева енергия. Там в 3,5 милиона къщи или 18 милиона души имат електричество благодарение на използването на слънчеви колектори.

По подобен мащабен проект работи и Китай. Той предвижда 800 училища да бъдат снабдени със соларни панели, които ще осигуряват електроенергия за учителите и учениците в сградите.

Ето и кои са най-зелените държави в света:

Снимка 215421

Източник: Agenda.weforum.org