Въпреки че по принцип са необходими години, понякога и над десетилетие, за създаването на нова ваксина, в текущата среда фармацевтичните компании обещават разработени от нулата медикаменти да се дистрибутират до края на 2020 г. Подобни новини не само изстреляха акциите на самите компании, но и започнаха да оказват ефект върху фондовите пазари по принцип.

Но не всички наблюдатели са толкова оптимистични, въпреки че поне три ваксини вече са в трета фаза на проучвания, а над 150 други медикамента са в процес на производство. Сред тях е Bank of America, която през уикенда изтъкна, че не смята, "че ще е реалистично да се очаква масово разпространена ваксина (в стотици милиони дози) в САЩ и Европа през първото тримесечие на 2021 г.", предаде Zero Hedge.

Според финансовата институция съществуват различни пречки и рискове пред производствения и научния процес за създаването на такава. Сред възможните проблеми са заплахи за валидирането на медикамента, пускането му в серийно производство, недостига на някои суровини и производствени материали и други.

Познат сценарий: Надежди за ваксина срещу коронавируса изстреляха борсите

Познат сценарий: Надежди за ваксина срещу коронавируса изстреляха борсите

Преди седмица същото направи и положителна новина от Pfizer и BioNTech

Те смятат, че могат да се наблюдават и политически проблеми пред масовото разпространение на бъдещата ваксина. Причина за това може да е "ваксинният национализъм", при който отделни страни започват да складират огромни количества от продукта, което ще забави неговото разпространение и търговия.

От друга страна, самото население може да откаже масовата ваксинация - феномен, който от Bank of America наричат "фобия от ваксините". "Дори и в най-добрите времена, много хора не желаят да си поставят ваксина срещу грипа", пише икономистът от финансовата институция Итън Харис. "Щом маските са недопустими, какво остава за чисто ново лекарство?"

От Zero Hedge цитират и изследване, проведено от RIWI през последните два месеца, според което склонността към първоначално ваксиниране в САЩ ще е много ниска, основно в резултат на противоречащите си съобщения на здравните власти в страната. "Подобна предпазливост по отношение на ваксините е донякъде разбираема, тъй като новите продукти ще бъдат изстреляни на пазара, без да са ясни дългосрочните им странични ефекти", изтъква и Харис.

Но даже и когато ваксината все пак е налична, според експерта тя няма да подейства като магическо хапче за стопанството. Причината за това е, че ефектите от спирането на дейностите не могат да се преодолеят моментално с отварянето на икономиките, което и без това се случва със забавен темп.

Moderna разкри бъдещата цена на ваксината срещу коронавирус

Moderna разкри бъдещата цена на ваксината срещу коронавирус

За момента това ще е най-скъпата ваксина в сравнение с останалите производители

"Струва си да припомним, че всяка рецесия започва с един или няколко шока и продължава дори и след тяхното приключване", пише Харис. "Помислете за два фактора, които оказват важно въздействие в хода на рецесиите - свиването на кредита и покачването на цените на петрола. И двата се обръщат в хода на рецесиите и все пак ударите върху икономиките са продължавали, като класически пример е рецесията от 1982 г."