Пандемията нанесе тежък удар по най-важния икономически сектор в Гърция - туризма. Но кризата идва добре дошла за европейците, които търсят нов дом, превръщайки слънчевата държава и островите ѝ в най-големия пазар на купувачите от над десетилетие насам, пише Deutsche Welle.

Търсенето от британци на недвижим имот в южната ни съседка се покачва с над 200% през последните седмици, казват местни и международни брокери. Данни на най-големия интернет пазар за имоти на Острова Rightmove показва, че Гърция е най-горещата дестинация на Стария континент за британците, следвана от Испания, Франция, Португалия и Италия. Интересът е толкова голям, че след лекото отхлабване на мерките в края на юни само за ден интересът достига един милион търсения.

Локация, локация, локация

Петте най-горещи дестинации - Гърция, Испания, Франция, Португалия и Италия - отчитат 340% ръст в интереса от чужбина, спрямо данните от средата на юни. Разбира се, предстои да видим дали търсенията ще се превърнат в сделки, но Гърция "наистина се завръща ... не сме имали такава активност от над десетилетие", казва Пиерс Уилямс от Chestertons Ionian. Въпреки по-ограничените правила, британците все още не бързат да пътуват в чужбина.

Но германците вече са на терен - както и търсещи имоти от Франция, Австрия и Швейцария. "Телефонът не спира да звъни", казва Хилари Доусън от Crete Homes. И допълва, че има уговорени огледи до края на лятото.Добри новини, лоши новини

Официални данни все още няма, но представители на индустрията изчисляват, че инвестициите от Германия в недвижими имоти в Гърция са се покачили с 50% през последните месеци. Германците купуват безплодни земи в Пелопонес и вили за милион на острови като Крит, Кофру, Аморгос и Карпатос - всички те на пазара заради кризата в гръцката икономика.

Европейският съюз предупреди, че зависимата от туризма държава ще изпита свиване на икономиката от 9,7% през 2020 г. - с 1 пр. п. повече, отколкото през 2011 г. - най-лошата година от продължила десетилетие криза, която почти изкара страната от еврозоната.

Иронията?

Гърция се справя относително добре с пандемията - засега има 3 826 случая и по-малко от 200 починали. Именно това е и една от причината, освен морето и слънчевите дни, за придобиване на имот там. За британците има и друга причина - заради Brexit те искат да запазят европейското си гражданство и имат време до края на годината да го направят.

Британците се очакват масово по-късно тази седмица, когато пада забраната за туристи от Острова. Те са и втората най-многобройна нация, която опъва кърпи по гръцките плажове. На първа позиция са германците - почти 4 млн. почиват в Гърция всяка година, харчейки над €2,5 млрд.

Индустрията в Гърция, която не съществуваше преди 8 години, а сега възлиза на €3,5 милиарда

Индустрията в Гърция, която не съществуваше преди 8 години, а сега възлиза на €3,5 милиарда

А пред следващите години предстои да расте още с бързи темпове