Гръцките стартиращи компании през последните няколко години са успели да създадат индустрия, оценявана на няколко милиарда евро, благодарение на привлечени инвестиции и сделки за придобиване. В резултат на това инвеститорите гледат на някои от тях като потенциални "еднорози" или иначе казано технологични компании, които имат оценка над 1 мириалд долара.

По-голямата част от тези компании са на гръцки собственици и често имат значително присъствие в страната, като предлагат технологични продукти и услуги, които привличат вниманието на чуждестранни инвеститори, разказва местното издание Kathimerini.

Според анализатори общата капитализация на технологичните старт-ъпи в южната ни съседка, които са собственост на местни предприемачи, възлиза на 3,5 милиарда евро към 2020 година. За сравнение през миналата година оценката им е около 2,5 милиарда евро, а само осем години по-рано е нулева.

От медията посочват, че значителния ръст се дължи на стабилното поскъпване на стартиращите фирми през последните няколко години, като сегментът бележи растеж от средно 30% на капитализацията през последните 7-8 години.

Пазарни оценки показват, че няколко от високотехнологичните старт-ъпи в Гърция са с капитализация над 100 милиона евро. Сред тях са такива като Blueground, Workable, Upstream и Softomotive, която наскоро беше придобита от американския гигант Microsoft.

Microsoft дава €100 милиона за Softomotive

Microsoft дава €100 милиона за гръцка софтуерна фирма

Фирмата има над 9000 международни клиенти

"Компании, като Persado и Netdata, са изключително добре позиционирани и могат да се конкурират не само с европейски компании, но и с американски и световни такива", казва Скот Френд, който е партньор в инвестиционния фонд Bain Capital Ventures, направил вложения в два старт-ъпа в страната.

Persado е технологично дружество, което предлага решения в областта на маркетинга. Той е успяло да привлече вложения от 83,6 милиона евро.

"Докато все още не е еднорог към момента годишната печалба на фирмата е над 50 милиона долара, а разходите ѝ са малки, което означава, че Persado скоро може да достигне капитализация от 1 милиард долара, ако привлече нови вложения", коментира Френд.

По думите на Христос Гастератос, който е анализатор в Marathon Venture Capital - един от инвеститорите в Netdata, заедно с Bain, международният интерес към гръцката старт-ъп сцена расте.

"Този интерес е сигнал за нова фаза на съзряване на индустрията. Всички необходими фактори са налице в Гърция, за да може старт-ъпите да бъдат напълно конкурентни на международно ниво", смята той.

Microsoft прави R&D център в Атина

Гигантът Microsoft прави развоен център в съседка на България

Той ще работи в сферата на автоматизацията на роботизирани процеси