Едно от най-натоварените пристанища в Китай Нинбо Джъндзян отново се отваря, след спиране за период от две седмици. Терминалът Мейшан в пристанището на Китай вече е отворен, предаде Bloomberg.

Операциите на терминала се възобновяват в сряда, според информация на служител, съобщена по време на пресконференция. Терминалът представлява близо четвърт от капацитета на пристанището Нинбо Джъндзян и беше затворен от 11 август. Причината беше заразен с Covid-19 служител.

Това е второто блокиране на част от пристанище в Китай тази година, заради пандемията. В края на май пристанището в Янтян спря работа за месец.

Въпреки че терминалът в Мейшан беше затворен само за няколко седмици, вероятно ще отнеме известно време, докато се възстанови нормалният темп на работа и задръстванията се облекчат.

Световните вериги за доставки бяха засегнати от пандемията. Изпращането на контейнер със стоки от Шанхай до Лос Анджелис например вече струва 11 000 долара, което е ръст от 220% на годишна база. Освен това капацитетът за обработка на товари е намален с около 80-90%.

Според прогнози на експерти задръстванията ще продължат до 30 август, а след това надеждите са за връщане към "нормалните темпове на работа" до началото на септември.