Финландия ще закъснее с още 5 месеца със старта на производството на електроенергия от ядрен реактор, чието въвеждане в експлоатация се бави вече десетилетие. А очакванията са, че той ще е най-големият в света.

Откриването на Olkiluoto-3, чийто капацитет ще е достатъчен за захранването на 3 милиона домакинства, беше отложено за май 2019 година от предишната обявена дата в края на следващата година. Това са съобщили от компанията Teollisuuden Voima Oyj, която работи по новата мощност.

Заради надхвърляне на планираните разходи и правни проблеми фирмата обяви ново забавяне за 1600-мегаватовия реактор, който трябва да захранва големи местни производители, като завода за хартия UPM-Kymmene и сървърите на Google там.

В момента заради недостиг на вътрешното производство Финландия е принудена да внася една четвърт от необходимото й електричество, като цените за страната са около 21% по-големи от средните за скандинавието, пише Bloomberg.

Властите в страната са си поставили за цел да намалят зависимостта си от своите съседи. Допреди 2011 година над 10 на сто от търсенето във Финландия се покриваше с доставки от Русия, но тогава изненадващо Хелзинки наложи тарифа върху вноса и това намали обема му наполовина.

Целта е Olkiluioto-3 да доведе до допълнителен спад на експорта. Работата по реактора започна през 2005 година, като по него работят компаниите Areva и Siemens. Първоначално проектът се изчисляваше на 3 милиарда долара, но в последствие разходите за него скочиха до над 8 милиарда евро.

Когато строежът на Olkiluioto-3 започна преди повече от десетилетие беше обявено, че той ще е най-големият в света и първият, използващ напълно нова технология. Скоро обаче короната му може да бъде отнета, тъй като Китай планира да пусне в експлоатация два 1660-мегаватови реактора в следващите 18 месеца.