Брутният вътрешен продукт на Хонконг се срина с 9% на годишна основа през второто тримесечие на годината, сочат последните данни от страната. Така рецесията там продължава за четвърто поредно тримесечие, т.е. тя е в криза от цяла една година, предаде CNBC. Данните съвпадат с предварителните прогнози.

Лошата информация обаче не идва сама. След показанията за изминалото тримесечие властите в Хонконг понижиха и прогнозата си за цялата 2020 г., като според новите очаквания стопанството ще се свие с 8%, което е с до 50% по-дълбок спад, отколкото се очакваше преди това.

Икономиката на Хонконг преживя най-тежкото си тримесечие в историята

Икономиката на Хонконг преживя най-тежкото си тримесечие в историята

Правителството прогнозира до 7% спад на БВП през 2020

Това не е единствената занижена прогноза. Неотдавна Capital Economics също редуцира очакванията си за спада на БВП на полуавтономната територия до 8%, като преди това консултантската фирма очакваше сривът да е между 4 и 7%. Citi пък очаква понижението да е от 6,3% спрямо 2019 г. - с 0,8 процентни пункта по-тежко, отколкото по-рано.

Причината, която анализаторите изтъкват за понижаването на прогнозата, е увеличаването на броя на болните от коронавируса, което подтикна властите отново да затегнат мерките. Сред тях е забраната на големите събирания от хора и затварянето на ресторантите.

Това е изключително удобно в контекста на продължаващите протести срещу анексирането на територията от Китай - процес, който засега единствено прогресира, въпреки исканията на местното население.

Хонконг започва финансова лудост: Градът ще дава по 10 хиляди долара на всеки възрастен

Хонконг започва финансова лудост: Градът ще дава по 10 хиляди долара на всеки възрастен

Не е реалистично с подобна мярка да се стимулира търсенето в контекста на съсипаната верига на доставките и дефицитите