През последните две години министър-председателят Нарендра Моди представя уверено амбициозната да превърне Индия в развита икономика до 2047 г.

Сега всички погледи ще бъдат насочени към него и неговия ръководен от Бхаратия Джаната алианс (BJP). Доверието в партията BJP спадна. Управляващата партия на Моди не успя да спечели абсолютно мнозинство в долната камара на парламента за първи път от 2014 г. и сега е е в ситуация, в която разчита на своите съюзници в коалицията.

Коалиция, ръководена от Моди, вероятно няма да изкара извън релси икономиката и развитието на Индия, казват анализатори. Но в същото време посочват, че новото правителство ще трябва да възстанови вярата в хората и да гарантира, че позицията на Индия в Глобалния юг остава, пише CNBC.

Новото правителство все още не е очертало основните си приоритети. Анализаторите прогнозират, че следващите четири области ще заемат централно място в дневния ред. Ето кои са те.

  1. Развитие на инфраструктурата

Индия претърпя огромен тласък в тази област и направи значителни крачки в свързването и модернизирането на своите магистрали, железопътни линии и летища.

Миналата година консултантската компания EY прогнозира, че Индия ще се превърне в икономика с 26 трилиона долара до 2047 г., и подчерта, че изграждането на инфраструктурните възможности на страната ще бъде от ключово значение за осъществяването на това.

 Най-бързо развиващата се голяма икономика ще се нуждае от 100 милиона нови жилища до 2030-а заради нарастващите доходи на хората

Най-бързо развиващата се голяма икономика ще се нуждае от 100 милиона нови жилища до 2030-а заради нарастващите доходи на хората

2023 г. беше най-добрата година за продажби на жилища от поне 15 години на пазара там

Според главния изпълнителен директор на India Index и управляващ директор на Vogel Group Самир Кападия откакто Моди е на поста, той направи всичко възможно, за да изгради пристанища, железопътни линии и всякаква пътна инфраструктура.

Индия все още изостава от Китай в тази област и трябва да се направи повече, ако гони голям растеж, за да продължи да привлича чуждестранни инвеститори.

При междинния бюджет през февруари министърът на финансите Нирмала Ситараман изчисли, че капиталовите разходи ще нараснат с 11,1% до 11,11 трилиона индийски рупии (133,9 милиарда долара) през фискалната 2025 г., фокусирани върху изграждането на железопътни линии и летища.

2. Увеличаване на производството

През последното десетилетие Моди агресивно настоява Индия да разчита на себе си и да изпревари Китай, за да стане най-голямата производствена сила в Азия, особено за производството на чипове.

Американските технологични гиганти все повече пренасят част от своите вериги за доставки в Индия. Apple е казала на доставчиците на компоненти, че ще доставя батерии от индийските фабрики за своя предстоящ iPhone 16, според съобщения на световни медии. Съобщава се също, че Google ще започне производството на телефон Pixel в Индия до това тримесечие.

Доставчикът на Apple Foxconn обяви, че ще увеличи инвестициите в Индия, докато Micron Technology може да направи първия произведен в Индия полупроводников чип до началото на 2025 г.

По прогнози на Counterpoint Research и India Electronics and Semiconductor Association индустрията за производство на чипове на Индия ще бъде оценена на 64 милиарда долара до 2026 г., троен ръст от 23 милиарда долара през 2019 г.

3. Борба с голямата безработица

Нивото на безработица в Индия се повиши до 8,1% през април от 7,4% през март, според Центъра за мониторинг на индийската икономика. Проучване, проведено от Центъра за изследване на развиващите се общества през април, преди изборите, показа, че безработицата е основната грижа за 27% от 10 000 анкетирани. Повече от половината (62%) от анкетираните казват, че е станало по-трудно да си намерят работа през последните пет години по време на втория мандат на Моди.

Безработицата в момента е един от най-големите проблеми, пред които е изправена най-населената страна в света.

От новото правителство зависи да подобри местните образователни стандарти и обучение, базирано на умения.

Индия за първи път ще управлява голямо чуждестранно пристанище - и то със стратегическо местоположение

Индия за първи път ще управлява голямо чуждестранно пристанище - и то със стратегическо местоположение

Срокът на управление ще е поне за 10 години

4. Увеличаване на чуждите инвестиции

Националната фондова борса на Индия има обща пазарна капитализация от 4,9 трилиона долара - третата по големина в Азиатско-тихоокеанския регион, според данни на Световната федерация на борсите. Очаква се пазарната капитализация на Индия да нарасне до 40 трилиона долара през следващите две десетилетия.

Преките чуждестранни инвестиции в страната обаче трябва да се увеличат, за да стимулират допълнително икономическия растеж и развитие, заявиха анализатори пред CNBC.

Миналата година ПЧИ в Индия са били слаби, заради трудната среда за финансиране с частен капитал в резултат на високите лихвени проценти в САЩ, казва Goldman Sachs.

"Индия вероятно ще привлече повече приток на ПЧИ от САЩ, след като лихвените проценти се смекчат и средата за финансиране стане по-лесна", смятат експерти.