Индия възнамерява да подпише споразумение с Иран за управление на пристанище Чабахар за срок от десет години, съобщава The Economic Times. По данни на изданинето, индийският министър на пристанищата, корабоплаването и водните пътища Сарбананда Соноуал днес ще пътува за Иран, за да подпише споразумението.

Това е първият случай, в който Индия ще поеме управлението на чуждестранно пристанище - и то голямо и със стратегическо местоположение. Новото споразумение ще бъде валидно за срок от 10 години и ще може да бъде подновявано автоматично.

Снимка 664741

Източник: GettyImages

Даденото споразумение се разглежда като важен геополитически ход за развитие на сътрудничеството на Индия с Иран, който ще има сериозни регионални икономически последици. Предвижда се пристанището - което представлява основна транспортна връзка на Индия с Афганистан, Централна Азия и по-голямото евразийско пространство - да може да конкурира пакистанското пристанище Гвадар, както и китайската инициатива "Един пояс, един път".

Планира се в бъдеще пристанището Чабахар да бъде свързано с международния транспортен коридор "Север-Юг", който пък свързва Индия с Русия през Иран.

По този търговски маршрут се транспортират стоки от Индия и държавите от Персийския залив до Западна и Северна Европа през териториите на Иран, Азербайджан и Русия, включително и чрез железопътните линии на тези три държави. Основното предимство на този транспортен коридор е съкращаването на времето за доставки на стоките наполовина.

Индия за първи път изнесе в чужбина чипове собствено производство

Петата икономика в света за първи път изнесе в чужбина чипове собствено производство

Tata Electronics строи огромен нов завод за полупроводници съвместно с американската Micron Technology