Миналата 2019 година е най-лошата година за индустрията за чипове от поне две десетилетия насам. Причината - търговската война между двете най-големи световни икономики - най-големият производител - САЩ, и най-големият потребител - Китай.

В рамките на 2019 година приходите от полупроводници са паднали с 12% до 412 милиарда долара, се посочва в съобщение на Асоциацията на индустрията с полупроводници, цитирано от Bloomberg.

Това е най-големият спад от 2001 година насам, когато продажбите в индустрията спаднаха с 32% заради спукването на балона Dot-Com.

Данни показват, че темпът на спад през миналата година дори е намалял - продажбите са нараснали леко през четвъртото тримесечие в сравнение с предходното такова. За да продължи това, Китай и САЩ трябва да надграждат сключеното през миналия месец търговско споразумение.

"Политики, които насърчават свободната търговия и осигуряват отворен достъп до световните пазари, са необходими за продължаване на възстановяването през следващите месеци", коментира президентът на браншовата асоциация Джон Нойфер в изявление.

Китай налива $29 милиарда за разработване на собствени чипове

Китай налива $29 милиарда за разработване на собствени чипове

Пекин внася полупроводникови схеми за около $200 милиарда годишно

Спадът в продажбите в индустрията обаче не спря инвеститорите да залагат на бъдещо възстановяване. През 2019 година 5 от първите 10 компании в S&P 500 бяха производители на чипове или компании за оборудване за чипове. Advanced Micro Devices (AMD) беше най-добрият производител с ръст от 148% за годината.

Памет чиповете се оказаха най-трудния подсектор за индустрията. Цените на тези чипове паднаха, тъй като производството изпревари търсенето. Приходите от чипове памет паднаха с 33% в сравнение с 2018 година.

Във всички региони се наблюдава спад в търсенето. Продажбите в Китай, чиито потребители и фабрики представляват повече от една трета от глобалното потребление на електронните компоненти, паднаха с 8,7%, допълват от асоциацията. Междувременно продажбите в САЩ спаднаха най-много - с цели 24%.

Още признаци за икономическо забавяне: продажбите на полупроводници се сриват през август

Още признаци за икономическо забавяне: продажбите на полупроводници се сриват през август

Данните на Асоциацията на полупроводниковата индустрия показват, че на годишна основа те се сриват с 15,9% през август