След като пазарите получиха поредната порция негативни новини, идващи от данните за производствените дейности в САЩ, които спаднаха до равнища, които не сме виждали от последната финансова криза, което доведе до спад на цените на фючърсите до най-ниската им стойност за последния месец, в петък дойдоха още индикации за забавяне на глобалното стопанство. Данни, публикувани от Асоциацията на полупроводниковата индустрия показват, че на глобално ниво продажбите на полупроводници са достигнали 34,2 млрд. долара по данни на организацията Световна статистика за търговията с полупроводници през август, което е с 15,9% по-ниска стойност от същия месец на 2018 г., въпреки лекото си нарастване от 2,5% спрямо предходния месец.

"Макар продажбите на полупроводникови материали да се задържат значително под нивата, достигнати през 2018 г., на месечна основна сделките се увеличават през два последователни месеца, което се наблюдава за пръв път от почти година", коментира президентът на асоциацията Джон Мофър. "Продажбите в Америките са смесени - те се понижават значително на годишна основа, но нарастват повече от всеки друг регион на месечна."

И печалбите на компаниите от S&P 500 вещаят забавяне на икономиката

И печалбите на компаниите от S&P 500 вещаят забавяне на икономиката

Те регистрират второ поредно тримесечие на свиване и са вече официално в рецесия

Разбивката на данните по отделните региони показва ръст от 4,1% на месечна основа в Америките, от 3,8% в Азиатско-тихоокеанския регион, от 1,8% в Китай и от 1,1% в Япония, но срив спрямо юли от 8% в Европа. Но по притеснителните данни са за годишната динамика на продажбите, като на Стария континент те се понижават с 8,6%, в Азиатско-тихоокеанския регион с 9,2%, в Япония с 11,5%, в Китай с 15,7% и в Америките - със забележителните 28,8%. От информацията, публикувана от Асоциацията на полупроводниковата индустрия, не става ясно дали с тези темпове на спад се очаква глобалната полупроводникова индустрия да достигне дъното си до края на годината.

Ще удари ли забавянето на Германия Източна Европа?

Ще удари ли забавянето на Германия Източна Европа?

Една държава в региона е особено зависима от най-голямата икономика на континента

От години полупроводниците се разглеждат като буревестник на глобалната икономика, тъй като чиповете са в основата на цялата съвременна електроника - от автомобилите, през смарт устройствата, до роботите, самолетите, телевизорите, компютрите, бялата техника и клетъчните мрежи от пето поколение. Затова когато търсенето на някоя от тези стоки спадне, това се отразява пряко върху сделките с полупроводници. Именно такъв срив отчетоха продажбите на Toyota в САЩ например през септември, които се понижиха с 16,5% на годишна основа, което доведе до понижено търсене на полупроводници от японския автомобилен гигант.

Продажбите на автомобили в САЩ също спадат през септември

Продажбите на автомобили в САЩ също спадат през септември

Така страната се присъедини към тенденцията, наблюдаваща се в Европа и Китай