Китай създаде държавен фонд от 29 милиарда долара, за да инвестира в полупроводниковата индустрия като част от усилията си да намали зависимостта от американските технологии, съобщава Bloomberg.

Поднебесната империя е най-големият вносител на чипове в света. Фонд от 204 милиарда юана (28,9 милиарда долара) ще допринесе за усилията на Пекин да създаде своя собствена верига за доставки на полупроводници. Той ще играе ключова роля в управлението на цялостната стратегия и инвестициите в сектора на интегралните микросхеми.

Интегралните схеми се използват във всичко - от смартфони до космически кораби. Китай се опитва да настигне световните лидери като американската компания Intel, южнокорейската Samsung Electronics и тайванската Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), които инвестират милиарди от собствените си средства, за да разширят границите на физиката и науката за материалите.

Уставният капитал на новия фонд се формира главно за сметка на държавните организации. Министерството на финансите на Китай инвестира 22,5 милиарда юана, докато инвестиционното поделение на Китайската банка за развитие отпусна 22 милиарда юана. Фондът също привлича инвестиции от местните власти и държавните предприятия, включително China Tobacco.

Китай създаде първия си държавен фонд за интегрални схеми през 2014 г., за да подкрепи големите проекти и инициативи за производство на чипове, включително многомилиардния завод за чипове за памет Tsinghua Unigroup в Ухан.

Въпреки че някои американски чипове може да бъдат заменени от китайски аналози през следващите няколко години, Пекин признава, че самодостатъчността в тази област все още е доста далеч.

Китай кани чужди инвеститори, за да създаде свои първокласни чипове

Китай кани чужди инвеститори, за да създаде свои първокласни чипове

Пекин иска да намали технологичната си зависимост от САЩ

Миналата година Министерството на индустрията и информацията на КНР заяви в доклад, че Китай внася повече от 95% от висококачествените чипове, използвани в компютърните процесори, повече от 70% от чиповете, използвани в смарт устройства, както и повечето чипове за памет.

Пекин се опитва да намали зависимостта на страната от вноса на полупроводници за около 200 милиарда долара годишно.

Американските ограничения за доставки за китайския производител на телекомуникационно оборудване ZTE Corp., както и ограниченията за Huawei засилиха желанието на Пекин да намали зависимостта от внесените полупроводници.

Ситуацията се влошава, след като Вашингтон добавя все повече и повече китайски компании към своя експортен черен списък. По-рано през октомври американското Министерство на търговията постави в черен списък Hikvision, производител на системи за видеонаблюдение, и SenseTime Group Ltd и Megvii Technology Ltd., лидери в технологията за разпознаване на лица.