Китай иска чужди инвестиции в плана си да стане играч от световна класа в областта на полупроводниците - изненадващ ход в момент, когато САЩ се противопоставят на целта на азиатската нация да доминира в технологиите от следващо поколение.

Като част от усилията за намаляване на огромната зависимост от чужди технологии, китайските власти създадоха фонд, чиято е цел да се разрасне до 200 млрд. юана (31.7 млрд. долара) и да подкрепи широк спектър от местни фирми - от дизайнерите на процесори до производителите на оборудване. Той се нарича Китайски инвестиционен фонд за индустриални интегрални схеми и ще приема и чуждестранни инвестиции.

Джак Ма: Народите се нуждаят от свои технологии, за да избегнат диктата на САЩ

Джак Ма: Народите се нуждаят от свои технологии, за да избегнат диктата на САЩ

Китай възроди идеята да произвежда собствени чипове

"Втората фаза на националния фонд за интегрални схеми все още набира пари. Приветстваме чуждестранните компании да участват във фонда", заяви Чен Ин, генерален инженер и говорител на Министерството на промишлеността и информационните технологии.

Полупроводниците са в основата на нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай, което според редица експерти може да прерасне в търговска война. Вашингтон вече наложи множество ограничения на китайските компании, което засили решимостта на Пекин да развива собствена индустрия за производство на чипове.

САЩ отряза китайската ZTE Corp. от американски технологии за 7 години

САЩ нанесе тежък удар на китайски технологичен гигант

Санкцията ще саботира целия бизнес на компанията и амбициите й да развива 5G

Китай ще се опита да намали зависимостта си от американските полупроводници, чиито внос в страната е на стойност 200 млрд. долара - приблизително същата сума, която Пекин харчи за внос на петрол.

Втората най-голяма световна икономика купува около 59% от чиповете, продавани по света, но нейните производители получават само 16,2% от приходите от продажби в световен мащаб, според PwC. Но по-големият страх е, че слабата индустрия на полупроводниците може да подкопае националната сигурност и да възпрепятства развитието на процъфтяващия технологичен сектор.

Чип индустрията в Китай привлича $50 милиарда инвестиции   

Чип индустрията в Китай привлича $50 милиарда инвестиции  

Водещи компании разширят производството в страната

Първата фаза в развитието на фонда вече набра 140 млрд. юана (22.1 млрд. долара), които бяха насочени към повече от 20 компании, сред които ZTE и Semiconductor Manufacturing International. Първоначалните инвеститори са главно централни и местни правителства и държавни предприятия. Не е ясно дали участват и чужди инвеститори.

"Китай има огромен пазар на информационна електроника и ще продължим по пътя на иновациите и международното сътрудничество. Ще настояваме за по-бързи пробиви в ключовите технологии", заяви Чен.