През миналата година например ИТ секторът у нас отбеляза 20% и надхвърли 7 милиарда. Очакванията според експерти са и тази година секторът да отчете растеж, но с може би с около 10%. От няколко месеца насам се усеща забавяне във всеки един аспект на индустрията, който започна в края на миналата година е се усети по-сериозно в началото на тази година. Забавяне се отчита в наемането на хора, а някои компании преминаха във фаза на освобождаване на хора.

И докато обявите за работа намаляват, то кандидатите се увеличават над два пъти.

Търсенето на специалисти в IT сектора у нас отчита спад през януари 2024 г. на годишна база, според данни на специализирания Job Board за IT обяви на DEV.BG. Спадът е 34%, или от близо 3500 до 2300 обяви, съответно за двата посочени месеца. На този фон интересът към свободните места нараства от 13 153 през януари 2023 г., до 27 100 за първия месец на текущата година.

Компанията отчита, че конкуренцията за едно работно място през последната година се е увеличила три пъти - ако през януари 2023 г. е имало средно четири изпратени CV-та за една обява, то през същия месец на 2024 г. броят им вече достига дванадесет.

Кои са новите компании в българския ИТ сектор

Кои са новите компании в българския ИТ сектор

60 на сто от ИТ фирмите, стартирали бизнес у нас през 2023 година, са чуждестранни

Най-търсени позиции:

През януари 2024 г. най-голям интерес от страна на търсещите работа, са Junior/intern позиции, JavaScript, Backend development, Frontend development, PM/BA. Свободните позиции в София се радват на най-голям интерес. Тук е и най-голямата концентрация на IT работодатели, следвани от изцяло дистанционните възможности за работа, Варна, Пловдив, Русе и Бургас.

По отношение на технологиите при Backend най-голям интерес и най-много кандидатури през януари 2024 г. е имало за Java позиции, .NET и PHP. При Frontend технологиите през същия месец, водещи по брой получени кандидатури са обявите за JavaScript и React.

В категорията PM/BA and more най-привлекателни са били позициите за IT Project Management и IT Business Analyst. Най-новите категории в Job Board-а на DEV.BG — Product Ownership, Customer Support и Hardware & Engineering, също започват да се радват на интерес от страна на търсещите работа.

Според Светослав Димов, главен изпълнителен директор на DEV.BG по-големият брой кандидатурите не се дължи на дефицит на работни, а на няколко основни причини. "Увеличава се броят на активно търсещите кандидати, които преди са разчитали само пасивно да получават предложения от приятели или специалисти по подбор. Освен това един човек кандидатства средно на повече обяви в сравнение с 2021-2022 година", обяснява той.

Световната ИТ индустрия има нужда от нови служители: ето кои са най-добре платените

Световната ИТ индустрия има нужда от нови служители: ето кои са най-добре платените

Над половината от мениджърите у нас искат увеличение на екипите си

В края на миналата година от глобалното проучване на технологичните тенденции на Equinix стана ясно, че над половината от ИТ мениджърите в България очакват увеличение на екипите си тази година. 52% от лидерите в ИТ индустрията у нас изразяват готовност да увеличат своите екипи през следващите 12 месеца. 24 на сто от тях очакват ръст на екипите с между 10% и 25%.