През изминалата 2023 година в България са навлезли общо 25 нови български и чуждестранни ИТ компании. 60 на сто от тях са от чужбина, 40% са български, става ясно от данните на Job Board-a на DEV.BG към началото на януари 2024 година. Става дума за тези компании, които са отворили офис в България миналата година, пръсъстващи с кариерен профил в DEV.BG.

Най-голямата част от всички нови компании (52%) са със смесена дейност - продуктова, service, внедряване на софтуерни системи и/или ИТ консултиране едновременно. 36 на сто са стриктно продуктови компании, 10% са изцяло service, а останалите са посочили само внедряване на софтуерни системи като основна дейност. В сравнение с предходната година, се запазва динамиката на превес на продуктовите компании над тези с друг вид дейност.

Снимка 617897

Източник: Imp-Act Agency

Новите чуждестранни ИТ играчи

Един от новите ИТ играчи на българския пазар, която откри офис в София, е английската Mach5 Technology, създадена през 1995 година. Други две интересни компании в псектора са отвово британската Years, с основна дейност революция в храненето на домашни любимци, както и румънските DreamGF, които са създатели на иновативен проект в AI Girlfriend технологиите за генериране на перфектната половинка чрез изкуствен интелект.

Сред най-големите компании в световен мащаб, новодошли у нас, са американската RingCentral, която има над 8000 служители във всичките си офиси, както и Orion Innovation със 7000 служители.

Български ИТ екип стои зад ключови авио решения на амерканската PROS Dynamic Offers

Български ИТ екип стои зад ключови авио решения на амерканска компания

Специалистите в българския офис допринасят за технологичната промяна в сектора

Следващите световни гиганти са SOFTSWISS от Беларус - компания, специализираща в софтуера за iGaming и първата софтуерна компания за онлайн хазарт, която започва да работи с криптовалути. Не на последно място е и Mach5 Technology от Великобритания с основна дейност предоставяне на данни, обучения и сертификации за B2B и B2C клиенти в разнообразни индустрии.

Новите български ИТ играчи

Българските нови играчи също дават заявка за сериозна дейност през следващите години. Съвместното дружество на българската компания CleverPine и международната група Lufthansa Technik - ViTech Development, създадено през 2023 година с офис в София и основна дейност в областта на софтуерни решения за авиацията, разполага и с най-големия ИТ отдел сред българските нови компании в сектора.

Благотворителната Foundation Pavel Andreev с основна дейност създаване на crowdfunding софтуер (SaaS) и организиране на благотворителни кампании, разкриха офис във Варна.

WebThree от Пловдив се занимават с разработка и консултации в областта на блокчейн и DLT. Иноваторите от Zimoti дават заявка да превърнат българския пазар на недвижими имоти в едно по-прозрачно и лесно за навигиране място със своята платформа за покупко-продажба и отдаване под наем. Българската DENSHI развива основна дейност разработка и внедряване на специализиран софтуер за различни икономически сектори.

Най-голям брой новооткрити локации има в София - 18 офиса, а в останалите големи ИТ дестинации броят на офисите е значително по-малък - в Пловдив са открити 2 офиса, във Варна - 3 и в Бургас - 1. 

JobTiger: Една трета по-малко обяви в IT сектора за година

JobTiger: Една трета по-малко обяви в IT сектора за година

Сфери като производството и логистиката вече имат повече предложения

Новите работни места

Новонавлезлите компании у нас през 2023 година имат разкрити общо 37 отворени позиции в Job Board-a на DEV.BG. Първенец по брой отворени позиции в разнообразни направления е RingCentral, която е един от водещите доставчици на облачно-базирани решения за бизнес комуникации в света. ИТ екипът им в България наброява около 120 души, а компанията активно търси нови служители. На следващите позиции по брой обяви се нареждат ViTech Development и Mach5 Technology.

Основни предизвикателства и най-търсени позиции в ИТ сектора

Данните от глобалното проучване на технологичните тенденции на Equinix за 2023 година показаха, че недостиг на достатъчно кадри има сред специалистите с ИТ технически умения - 41%, разработката на софтуер за сигурност - 32% и анализ на данни - 30%. Именно на тези позиции се очаква да постъпят най-много нови служители. На този фон именно недостигът на ИТ кадри е посочен като третата най-голяма заплаха за успеха на бизнеса. Пред него са само пробивите в сигурността и изтичането на данни, както и кибератаките.

Сред основните предизвикателства, свързани с уменията в технологичния сектор на страната, водещо е задържането на служителите, скоростта на трансформацията на технологичния сектор, липсата на кадри и кандидатите за работа с неправилен набор от умения.

Снимка 630021

Източник: iStock

Достъпът до кадри е въпрос от критическо значение във всички сектори и може да е определящ фактор за това дали дадена компания ще достигне нови пазари или не, коментират експерти. Все по-често се налага на организациите за управление на човешки ресурси да са гъвкави и да поставят фокус върху растежа, за да могат да предлагат динамични решения. Нов подход за достигане дo и подпомагане на служителите може да се окаже конкурентно предимство.

От 800 лв. до 20 000 лв. месечно: Какви са реалните заплати на IT специалистите в България през 2023-а?

От 800 лв. до 20 000 лв. месечно: Какви са реалните заплати на IT специалистите в България през 2023-а?

Най-ниските и най-високите заплати през годината

ТОП 3 на най-платените позиции в ИТ сектора:

1. DevOps специалисти

DevOps индустрията се очаква да постигне растеж от поне 30 милиарда долара до 2028 година, тъй като търсенето на автоматизирани инструменти за тестване и разработка продължава, показват новии данни, цитирани от Digitalk. Все повече организации въвеждат подобна роля, която съчетава разработката на софтуер и ИТ операциите, за да подобрят сътрудничеството и комуникацията между екипите за разработка и операциите, да оптимизират жизнения цикъл на разработката на софтуер и да повишат качеството и скоростта на доставката на софтуер.

2. Учени по данните

От ръста на големите данни до бурното навлизане на генеративния изкуствен интелект, експертите с умения в областта на науката за данните и анализа са по-търсени от всякога. Глобалният пазар на големи данни се очаква да нарасне до $103 милиарда до 2027 година. Този тип позиции в Европа стават все по-специализирани, тъй като данните се превръщат в крайъгълен камък при много компании, независимо дали са технологично ориентирани или не.

3. Специалист по изкуствен интелект

Създаването на Европейската стратегия за изкуствен интелект от Европейската комисия е инициатива, която има за цел да наложи Европа като AI хъб с оглед на конкуренцията в световен мащаб. С нарастващото търсене на специалисти в областта и утрояването на европейските разходи за изкуствен интелект след 2019 година, AI е сектор, който не показва признаци на забавяне.

Една трета по-малко обяви в ИТ сектора в България за година

С цели 34% са намалели обявите за позиции в IT сектора през декември 2023 г. спрямо същия месец на предходната година, отчитат от HR компанията и кариерния портал JobTiger. Това се случва на фона на общ 9-процентов ръст на предложенията във всички сектори.

Така ако през последния месец на 2022 г. IT обявите са били на второ място по брой, те вече са шести. Ето какво е разпределението на дяловете:

 • Търговия и продажби (25%)
 • Производство (15%)
 • Хотелиерство и ресторантьорство (13%)
 • Административни и обслужващи дейности (12%)
 • Логистика и транспорт (11%)
 • IT (9%)
 • Здравеопазване и фармация (6%)
 • Строителство (5%)
 • Счетоводство, одит, финанси (5%)
 • Маркетинг и реклама (3%)
 • Изкуство (2%)

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 43% от началото на 2023 г. и с 23% спрямо декември 2022 година.

Като дялово разпределение в гр. София обявите са 45%, а в останалите градове са, както следва: Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Световната ИТ индустрия има нужда от нови служители: ето кои са най-добре платените

Световната ИТ индустрия има нужда от нови служители: ето кои са най-добре платените

Над половината от мениджърите у нас искат увеличение на екипите си