Природният газ е основен енергоносител, особено що се отнася за отоплението през зимата в Европа. Най-скъпият газ в Европа за първата половина на тази година (а вероятно и за цялата 2023 г.) плащат домакинствата в Нидерландия и Швеция, а най-евтиният е в Беларус и Русия. Такива изчисления направи РИА Новости по официални данни на националните статистически служби на европейските страни.

Уточняваме, че сметките за газ са преизчислени в рубли. През последните около два месеца курсът на рублата към основните валути е: около 90 рубли за 1 долар и около 100 рубли за 1 евро. В случай че изчисленията са направени чрез осреднения курс на рублата през първото полугодие, то тогава курсът на руската валута беше с около 20% по-висок спрямо настоящото си ниво.

Така, в Нидерландия през първата половина на тази година домакинствата трябваше да плащат 24 рубли за киловатчас газ, а в Швеция - 21 рубли.

Цената на киловатчас е малко по-ниска за жителите на Лихтенщайн (19,4 рубли), Дания (16 рубли) и Австрия (15,1 рубли).

Между 10 до 15 рубли за киловатчас газ през първата половина на тази година са плащали гражданите в 13 страни, между които: Ирландия, Германия, Гърция, Латвия и Франция.

Преди зимата - колко са пълни европейските газохранилища

Преди зимата - колко са пълни европейските газохранилища

Средната цена на газа през октомври е 513 долара за 1000 куб. м

В още осем страни, включително Италия, Полша и Литва, киловатчас газ струва 5-10 рубли. Хърватите и сърбите плащат 4 рубли за киловатчас газ.

Доста евтино е синьото гориво в Унгария (3,3 рубли) и Турция (2,4 рубли), като основните доставки за тези държави идват от Русия по "Турски поток".

Най-ниски са сметките за газ (най-вероятно за цялата година) за домакинствата в Русия (около 70 копейки за киловатчас) и Беларус (около 60 копейки за киловатчас).

Според така изнесените данни излиза, че домакинствата в страните от ЕС с най-скъп газ плащат 4-6 пъти повече за единица топлоенергия, отколкото тези с най-евтин газ. Друг е въпросът, че при повечето държави с по-скъпо синьо гориво и средните доходи на населението са по-високи.

"Газпром" призна че не му достигат средства, съкращава разходи

"Газпром" призна че не му достигат средства, съкращава разходи

Има и намаление на заплатите в компанията

От друга страна, най-значително увеличение на цените на газа сред европейските страни през първата половина на тази година е регистрирано в: Нидерландия (+8,8 рубли), Австрия (+5,4 рубли), Лихтенщайн (+4,6 рубли) и Германия (+4,5 рубли).

Увеличение на цените на синьото гориво с 2-4 рубли през първите шест месеца на тази година се наблюдава в седем страни, включително: Чехия, Полша, Франция и Естония.

Осем държави отбелязват спад в цените на газа през първата половина на годината, като най-голямо е поевтиняването в Испания (с 2 рубли) и Гърция (с 1,3 рубли).

Италианската Eni си осигури втечнен газ за 27 години напред, кой е доставчикът

Най-голямата италианска енергийна компания си осигури втечнен газ за 27 години напред, кой е доставчикът

Доставките се очаква да започнат през 2026 година