С въвеждането на по-високи мита върху вноса на алуминий Щатите обявиха, че целят за защитят индустрията от чуждестранните конкуренти, които "изяждат" от приходите на най-големият производител в страната.

От ръководството на Alcoa Corp. обаче дадоха сигнали точно за обратното, като намалиха прогнозите за печалбата си през 2018 година именно заради тарифите. Главният изпълнителен директор на компанията Рой Харви заяви от своя страна, че митата представляват голямо препятствие за бизнеса им.

Митата ще оскъпят новите автомобили в САЩ с по $5800

Митата ще оскъпят новите автомобили в САЩ с по $5800

Продажбите ще намалеят, уверени са дилъри и производители

Причината е, че от Alcoa имат голямо производство в Канада и досега загубите им от новите налози са в размер на 15 милиона долара. 28% от продукцията на дружеството за 2018 година ще излезе именно от заводите им в северната съседка на САЩ.

Като друга причина за занижените си очаквания от ръководството посочват още по-високите цени за енергия и по-ниските такива на алуминия.

Whirlpool настояваше за мита. Сега страда от такива

Whirlpool настояваше за мита. Сега страда от такива

Какъв е ефектът почти половин година по-късно?

Сигналите от страна на американския гигант обезпокоиха инвеститорите що се отнася до потенциалния негативен ефект на митата, които според тях в бъдеще могат да доведат дори до натиск върху икономическия растеж, пише Fortune.

"Всички очаквахме, че Канада ще бъде изключена от списъка с държавите, на които бяха наложени по-високи мита. Това обаче не се оказа вярно и сега тези действия ще имат значително въздействие върху бизнеса ни", смята Харви.

Според прогнозата приходите на Alcoa преди данъци и амортизация ще бъдат между 3 и 3,2 милиарда долара, което е под очакваните по-рано между 3,5 и 3,7 милиарда долара.

Търговските войни на САЩ от 1930-а до днес

Търговските войни на САЩ от 1930-а до днес

Митата като инструмент за натиск са добре познати в политиката на Белия дом