Една от най-горещите теми през последните месеци остава размяната на мита между САЩ и Китай, включително и частичните ограничения, които Белият дом наложи на част от вноса от Европейския съюз, Мексико и Канада.

Назад в историята обаче има още много подобни търговски войни и именно Щатите са участник в тях.

В своя нова инфографика от платформата Visual Capitalist разглеждат всички тези икономически конфликти от началото на миналия век досега, в които САЩ имат главна роля.

САЩ наложи нови мита, Китай отвърна. Търговската война е неизбежна
Обновена

САЩ наложи нови мита, Китай отвърна. Търговската война е неизбежна

Продължителна битка между двете суперсили ще е тежък удар за глобалната търговия, инвестициите и растежа

Актът Смут-Хоули

 • Участници: САЩ срещу Канада, Швейцария, Италия и Испания
 • Година: 1930-а
 • Засегнати продукти: Над 20 000 земеделски и индустриални стоки

Каква точно е историята?

В края на 1929 година Рийд Смут, който е председател на финансовата комисия към Сената в Щатите, предлага увеличаване на митата върху някои от вносните стоки. Те засягат над 20 000 импортни продукти. Търговските партньори бързат да отговорят на тези действия със свои тарифи върху американския внос. В резултат през следващата година импортът и експортът на Щатите спадат със съответно 66% и 61%. Според експерти тези действия на американските власти задълбочават Голямата депресия, обхванала страната по това време.

Войната за пилешкото

 • Участници: САЩ срещу Франция и Германия
 • Година: 1963-а
 • Засегнати продукти: Пилешко месо, картофено нишесте, бренди и други

Каква точно е историята?

В началото на 60-те години т.нар. интензивно животновъдство навлиза в Щатите и това води до бум в производството на пилешко месо. Франция и Германия, които все още се възстановяват от Втората световна война, не са доволни от евтиното американско пилешко, заляло пазара, и въвеждат мита върху вноса му. От своя страна Вашингтон също налага тарифи върху редица стоки, внасяни от тези пазари.

Официално: САЩ наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС

Официално: САЩ наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС

Търговският секретар заяви, че преговорите с Брюксел ще продължат

Конфликтът с японските автомобили

 • Участници: САЩ срещу Япония
 • Година: 1981-а
 • Засегнати продукти: Автомобили, мотоциклети, полупроводници, потребителска електроника

Каква точно е историята?

През този период вносът на японски автомобили в САЩ, които тогава често се предлагат на цени под пазарните, започват сериозно да притискат американския автомобилен бизнес. След известен период на напрежение между двете страни Япония е принудена да подпише споразумение, с което доброволно ограничава продажбите си в Щатите. През същия период засегнат е още вносът на мотоциклети, полупроводници и потребителска електроника.

Войната на съседите за дървесината

 • Участници: САЩ срещу Канада
 • Година: 1982-а
 • Засегнати продукти: Иглолистен дървен материал

Каква точно е историята?

Двете съседки имат дългогодишни партньорски отношения. В началото на 80-те години обаче между тях се поражда конфликт заради търговията с иглолистен дървен материал. Основно проблемът е свързан с това, че в Щатите производителите и износителите на такъв са частни компании, а в Канада повечето горски масиви са управлявани от местните власти. В резултат износът от страната е субсидиран в големи мащаби от държавната и от местната власти, а цените са определяни административно, а не чрез условията на конкурентния пазар, както в Щатите.

Германските коли, които Тръмп не иска, всъщност са произведени в САЩ

Германските коли, които Тръмп не иска, всъщност са произведени в САЩ

И с тях се осигурява работа на 50 000 американци

Скандалът за пастата

 • Участници: САЩ срещу Европейската общност
 • Година: 1985-а
 • Засегнати продукти: Паста, лимони, орехи

Каква точно е историята?

През 1985 година администрацията на американския президент Роналд Рейгън посочва като причина за въвеждането на мита върху вноса на паста от Европа ограничения достъп до европейския пазар на американските цитрусови плодове. От своя страна Европа отвръща с по-високи тарифи върху импорта на американски лимони и орехи.

Битката за бананите

 • Участници: САЩ срещу Европейската общност
 • Година: 1993-а
 • Засегнати продукти: Банани

Каква точно е историята?

Европа въвежда тежки мита на вноса на банани от Латинска Америка с цел да ограничи импорта на плодовете на пазарите в колониите в Африка и Карибите. Това сериозно засяга американските компании, които правят големи инвестиции в Южна Америка по това време и притежават по-голямата част от фермите за банани. Тогава Вашингтон изпраща осем жалби до Световната търговска организация.

Другото лице на митата: САЩ губят по 5 работни места на 1 "спасено" в стоманената индустрия

Другото лице на митата: САЩ губят по 5 работни места на 1 "спасено" в стоманената индустрия

Експертите прогнозират сериозни затруднения за американските компании

Първата война за стоманата

 • Участници: САЩ срещу останалия свят
 • Година: 2002-а
 • Засегнати продукти: Стомана

Каква точно е историята?

Администрацията на президента Джордж Буш въвежда мита между 8 и 30% върху вноса на стомана, който преди това се облага с такива между 0 и 1%. Целта на тази стъпка е да съживи индустрията в Щатите. За Канада и Мексико новите тарифи не са в сила, като те продължават да търгуват с САЩ според условията на НАФТА. В крайна сметка обаче тези действия имат кратък ефект върху работните места в сектора. От своя страна пък Европейският съюз въвежда свои мита върху вноса на портокали от Флорида.

Новият фронт на Тръмп

 • Участници: САЩ срещу Европейския съюз, Канада, Мексико и Китай
 • Година: 2018-а
 • Засегнати продукти: Стомана, алуминий, автомобили, земеделски и потребителски продукти

Каква точно е историята?

Администрацията на Доналд Тръмп гласува въвеждането на 25-проценти мита върху вноса на над 800 китайски продукти, а пекин отговори със серия от тарифи върху американския импорт. Конфликтът между двете най-големи икономики в света продължава да ескалира. Успоредно с това Белият дом наложи 25% налог върху вноса на стомана и 10% върху този на алуминий от Канада, Мексико и Европейския съюз. От своя страна трите държави също предприеха ответни мерки.