През последните седмици усилено се коментираха плановете на Вашингтон да въведат нови мита за вноса на стомана и алуминий, за да стимулират местната индустрия. От днес те вече са факт, като с тях се облага импортът от едни досегашните добри партньори на Щатите - Канада, Мексико и Европейския съюз (ЕС).

След влизането в сила на новите тарифи редица анализатори прогнозираха, че в следващите месеци положителният ефект от тях за американските компании ще бъде усетен.

Критиците на политиката на Белия дом обаче побързаха да представят и другото лице на митата, което може да засегне именно индустрията в САЩ.

Тръмп се обърна срещу съюзниците си: Какво означават новите такси за ЕС, Канада и Мексико?

Тръмп се обърна срещу съюзниците си: Какво означават новите такси за ЕС, Канада и Мексико?

Брюксел и двете съседки на САЩ готвят своя отговор

Според анализатори на пазара на труда в резултат от действията на Вашингтон над 146 хиляди американци ще изгубят работата си. Те оценяват, че ако митата подкрепят работните места в стоманената индустрия, те ще доведат до загубата на много повече такива в други сектори.

Консултантската компания The Trade Partnership изчислява, че едно на всеки пет съкратени работни места ще бъде запазено едно.

"Това е така, защото в добива и обработката на стомана са заети много по-малко хора, отколкото в индустриите, които се нуждаят от внос на метала, като автомобилопроизводителите. Само над 400 хиляди души в страната са заети в производството на метали", коментира икономистът Джед Колко още през март.

В същото време над 4,500 милиона американци са наети на позиции, зависими от вноса на метала.

Промените ще принудят работодателите от тези сектори да плащат повече за необходимите им суровини, а това от своя страна ще направи продуктите им по-скъпи и по-малко конкурентни.

В резултат това ще ги принуди да съкратят част от служителите си. Ситуацията за тези компании ще се влоши още повече, след като Канада, Мексико и ЕС въведат ответни мерки. Най-вероятно те от своя страна също ще наложат мита за американския внос.