В момента България е в началото на една много тежка икономическа криза, която вече е затворила 100 000 работни места. За това предупреждава президентът на КНСБ Пламен Димитров в интервю за БНТ.

"За около 200 000, вярно запазихме им работните места с мярката 60/40, но временно. След няколко месеца не е ясно какво ще се случва. Хората искат ясни знаци от всички - правителството, президент", коментира той и добавя:

"Явно трябва да има и други мерки - има редица изговорени проблеми, действия трябват оттук нататък с решения, които хората очакват.".

Някои експерти коментираха преди време, че вероятно най-тежкият период тази година ще бъде второто тримесечие, а след първата половина на годината ще започне бавно възстановяване. Пламен Димитров обаче е на мнение, че предстоят още по-тежки месеци.

"Тези прогнози за 7% и повече спад ще станат реалност от октомври насетне, когато сезонната заетост изчезне. Трябва отсега да се мисли как да се реагира изпреварващо във всички сектори, които са на масата на властта. Дърго си говорим за кредити, в същото време фирмите се оплакват, че това не се случва", обяснява още той.

Що се отнася до допускането на България във валутно-обменния механизъм ERM II, президентът на КНСБ посочва, че това е добра новина, но към момента за обществото е по-актуална тема това какво ги очаква в близкото бъдеще.

"А България получава всъщност стабилност на банковата си система и на бизнеса, който трябва да оперира на пазара", казва той.