Малайзия обмисля да намали експортната си такса върху палмовото масло и планира да забави изпълнението на мандата си за биодизел, за да помогне за посрещането на глобалното търсене на фона на глобалната криза с доставките и скъпото олио. Това заяви пред Reuters министърът на суровините на страната Зураида Камарудин. 

Малайзия, която е вторият по големина производител на палмово масло в света, може да намали данъка до 4-6%. Към момента той е в размер на 8%. Това вероятно ще бъде временна мярка, която ще влезе в сила от юни. 

"В тези времена на световна криза вероятно можем да намалим поне малко този данък, за да може да се изнася повече палмово масло", коментира Камарудин.

Най-големият производител в света на палмово масло спира износа му

Най-големият производител в света на палмово масло спира износа му

Индонезия иска да осигури вътрешното потребление

Малайзия се стреми да увеличи своя дял от пазара на палмово масло, след като руската инвазия в Украйна наруши доставките на слънчогледово масло, а скорошното намерение на Индонезия да забрани износа на палмово масло допълнително затегна глобалните доставки.

Палмовото масло все още се използва масово в хранителната индустрия по света и представлява близо 60% от световните доставки на растително масло. Временното отсъствие на водещ производител като Индонезия буквално разтърси пазара.

Малайзия възнамерява да забави изпълнението на своя мандат за биодизел B30, който изисква част от националния биодизел да се смесва с 30% палмово масло, за да се даде приоритет на доставките за хранително-вкусовата промишленост.