Обединяването на многобройните земеделски бази данни и регистри в единна система ще донесе реални ползи за производителите, тъй като с електронните услуги ще пестят време и ще бъдат много по-добре информирани в ежедневната си работа.

Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев в Пловдив при откриване на конференцията за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 "Поглед в бъдещето", съобщиха от земеделското министерство. Във форума участват и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, както и експерти по дигитално земеделие и производители.

При представяне на визията си за обединяване на регистрите, министър Гечев даде примери за конкретни услуги, благодарение на които работата на земеделските производители ще бъде улеснена: достъп до актуална агрометеорологична информация, автоматизиране на анализите, свързани с растителната защита и превантивни действия срещу вредители по растенията и т.н.

По думите на министъра, предвижда се още следващата година да бъде повишен контролът по отношение на земеделските практики, благодарение на сателитни изображения. "За да постигнем всичко това, държавата трябва да работи заедно със земеделските производители, ИТ компаниите и Министерството на иновациите и растежа", отбеляза още Явор Гечев.

Лидери сме по финансиране на земеделския сектор в ЕС. Каква помощ да очакват фермерите тази година?

Лидери сме по финансиране на земеделския сектор в ЕС. Каква помощ да очакват фермерите тази година?

Гост на Money.bg e земестник-министърът на земеделието Момчил Неков