Това, което прави Министерството на земеделието относно инфлацията е да подкрепя земеделските производители за увеличените разходи. Всички ковид помощи през първото полугодие са 143,5 милиона лева. През второто полугодие ще се разпределят 468,7 милиона лева, които бяха гласувани от Народното събрание. Това има потенциал да осигури нормалната функция и работа на земеделските производители. Това заяви зам.-министърът на земеделието Момчил Неков в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Сектора е изправен пред много предизвикателства - инфлацията, породена от кризата, войната в Украйна. Спекулациите обаче зависят и от зрелостта на самия потребител. Ако не се запасява с определена стока, то това ще смъкне цената", коментира той.

"За 2022 година сме осигурили безпрецедентни средства - 65 милиона лева от Програма за развитие на селските региони, имаме и допълнителен резерв от 62 милиона и средствата по временната рамка 468,7 милиона лева, които ще бъдат раздадени тази година."

По думите му ние сме сред държавите лидери по финансиране на земеделския сектор. Ирландия е с най-високото съфинасиране, което е 63%, България е със 60%. Страната ни има много по-голям потенциал от Ирландия в това отношение.

"Отделно от това ще стартират приемите по 4 процедури по Националния план за възстановяване и устойчивост. Там е за инвестиции, модернизация в селските стопанства. Публичния ресурс е около 550 милиона лева, които ще генерират още толкова средства. Това е предвидено за автоматизация, прецизно земеделие, въвеждане на дронове, системи за следене на влажността на почвата, на зелена енергия, преработващи мощности и др.", заяви Неков.

Нерегламентиран внос на зърно

"Сформирани са екипи от областите Добрич, Силистра и Бургас за бази, където е посочено, че има нерегламентиран внос. Това се прави с областните дирекции на Агенцията по храните, за да се провери количеството, качеството.

Преди дни информацията беше, че в България е внесено малко количество - 6 хиляди тона пшеница и 1 400 тона ечемик на база на решение на ЕК за безмитен внос без фитосанитарен контрол на зърно и слънчоглед от Украйна.

"Министерството на земеделието е партньор на земеделските производители и това трябва да си личи и по финансирането и по това, че подкрепяме тези, които работят на светло", заяви Неков.