Повече от една четвърт от британските компании намаляват персонала си в краткосрочен план, след като кризата от пандемията започна да забавя икономиката на страната, показва проучване, пише Reuters.

"Над една четвърт (27%) от участвалите в анализа фирми, заявиха, че намаляват нивата на персонала в краткосрочен план, докато 5% отчитат набиране на персонал в краткосрочен план", заявиха от Службата за национална статистика.

Проучването е сред 3 642 предприятия и е проведено между 9 и 22 март, като обхваща само малка част от периода, след като британският премиер Борис Джонсън започна да въвежда мерки, като повечето европейски страни.

Търговците във Великобритания очакват най-големия спад в търсенето от 2009 г. насам

Търговците във Великобритания очакват най-големия спад в търсенето от 2009 г. насам

Автомобилният сектор ще бъде един от най-сериозно засегнатите

Друго проучване, публикувано по-рано в четвъртък от Британската търговска камара, проведено между 25 и 27 март, показва, че почти половината британски компании очакват временно да освободят 50% или повече от работната си сила.

Министърът на финансите заяви, че британската държава ще плаща 80% от заплатите - до 2500 паунда на месец - за работници, които са временно уволнени.

Проучването показва, че 46% са насърчили персонала да работи от дома.

Безпрецедентен ход на Великобритания към засегнатите от Covid-19 работници

Безпрецедентен ход на Великобритания към засегнатите от Covid-19 работници

Държавата ще покрива 80% от заплатите на служителите през следващите 3 месеца

Сред компаниите, които внасят и изнасят по-значително, близо 60% заявяват, че търговията им е засегната от кризата.