Най-голямото предизвикателство за най-голямата икономика в Европа ще е ограниченият растеж, който пък ще е е породен от недостиг на работна сила, смята германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Reuters.

Правителството очаква икономиката да нарасне с 0,2% тази година, което доста под предишните прогнози от 1,3%. Ниското глобално търсене, геополитическата несигурност и растяща високата инфлация са факторите намаляващи надеждите за бързо възстановяване.

В момента има 700 000 незаети работни места, като потенциалът за икономически растеж на Германия е спаднал до 0,7% от около 2% през 80-те години на миналия век и се очаква да спадне с до 0,5%, ако страната не успее да разреши този проблем, коментира Хабек.

По думите на ресорния министър незаетите работни места ще се увеличават поради застаряващото население. Анализите показват, че застаряващото германско общество ще изпитва недостиг на седем милиона квалифицирани работници до 2035 г. "Вече не става въпрос само за квалифицирани работници", добавя той.

 Ако икономиката на Германия се свие през първото тримесечие, както се прогнозира, страната ще изпадне в рецесия

Ако икономиката на Германия се свие през първото тримесечие, както се прогнозира, страната ще изпадне в рецесия

"Прогнозираме, че германската икономика ще се свие с 0,3% през 2024 г.", коментира главният икономист на Commerzbank Йорг Крамер

Преразглеждането на социалните помощи за безработица за някои получатели е друг начин за справяне с проблема спроед Хабек. Над половината германци смятат, че да работят не е изгодно, след планираното от правителството увеличение на социалните плащания и детските надбавки, показа проучване през септември.

Около 2,6 милиона души на възраст между 20 и 30 години в Германия нямат професионална квалификация, според министъра.

Цените на жилищата в Германия не са падали толкова рязко от 60-те години насам

Цените на жилищата в Германия не са падали толкова рязко от 60-те години насам

През 2023 г. разходите за покупка на апартамент в Германия са паднали с 8,9%

Реформите на пазара на труда, въведени преди около 20 години, бяха в основата за издигането на Германия до международно завидно ниво на конкурентоспособност след рецесиите през 2003 и 2004 г. Но Германия няма да може да преодолее недостига на работна сила без миграция, заяви още Хабек. Страната трябва да стане благоприятна за имиграцията с бързи визови процедури, повече езикови курсове и други мерки. Берлин вече въведе няколко закона, за да направи страната по-привлекателна за мигранти. Съкращаване процедури за чужденците за получаване на гражданство, ускоряване на издаването на визи и признаване на чуждестранни квалификации на пазара на труда са част от тях.