Жилищният сектор в най-голямата икономика Европа Германия се срива. Месеци наред цените падат, строителни предприемачи отказват поръчки. Това се случва след години на ниски лихвени проценти. След като централната банка започна да вдига лихвите, секторът на имотите, не само в жилищния сегмент, започна да потъва.

През 2023 г. разходите за покупка на апартамент в Германия са паднали с 8,9%. За еднофамилна къща разходите са намалели с 11,3%, а за еднофамилна жилищна къща, с 20,1%.

Жилищният сектор в Германия затъва още

Жилищният сектор в Германия затъва още

Близо 50% от строителните предприемачи се оплакват от липса на нови поръчки

Данните са на Института за световна икономика в Кил (IfW) и разкриват, че през 2023 г. цената на имотите на германския жилищен пазар е отбелязала най-рязък спад от 60 години.

"Скоростта и степента на текущия спад в цените на недвижимите имоти в Германия са безпрецедентни в исторически план. Откакто експертните комисии започват да следят цените от 60-те години на миналия век, поне досега, цените на недвижимите имоти не са падали толкова бързо и рязко", се казва в доклада.

Според IfW последният път, когато е наблюдаван значителен спад като този, е бил в средата на 90-те години. Продажните цени бяха с подобен спад тогава (най-вече за апартаментите), но отне около 10 години, за да се случи подобно нещо, смятат авторите на доклада.

Жилищният сектор на Германия постави рекорд по анулирани проекти

Жилищният сектор на Германия постави рекорд по анулирани проекти

Екперти заявяват, че много проекти вече не са икономически жизнеспособни

Цифри

В анализа са включени 19 германски града, като цените падат особено рязко в Кьолн и Щутгарт, всеки с по 3,6%, в сравнение с предходното тримесечие.

Цените в Берлин (-0,4%), Франкфурт (-0,2%) и Хамбург (+0,2%) се задържаха, докато цената на къщи в Кемниц (-3,5%), Висбаден (-3,9%) а Карлсруе (-3,9%) падна.

"Като се имат предвид големите увеличения на цените за повече от 10 години и новата среда на лихвените проценти, фаза на корекция на цените е напълно нормална и не е икономически тревожна до степента, която сме виждали досега", коментира президентът на IfW Мориц Шуларик.