Жилищният сектор на Германия е в дълбока в криза, от която няма лесно измъкване. Доказателство за това е, че анулираните проекти достигнаха рекорд, а строителните компании са по-песимистични за бъдещето от всякога.

Над 21% от строителите на жилища са заявили, че са засегнати от отлагане на строителни проекти през септември. Това се казва в проучване на базирания в Мюнхен институт Ifo. Това беше най-високото ниво откакто са започнали да се събират данни през 1991 г. и по-лошо от августовските нива от 20,7%, цитирани от Bloomberg.

Както в много други жилищни пазари в Европа, жилищното строителство в Германия е засегнато, на фона на по-високите лихвени проценти и инфлацията, които водят до скок на разходите. Липсата на нови жилища обаче заплашва да засили недостига през следващите години. Освен това не се вижда и "подобрение" в краткосрочен план, смята Ifo.

Нещо повече - според Клаус Волраб, ръководител на проучванията в Ifo, "много проекти вече не са икономически жизнеспособни."

Условията се влошават и бизнес климатът за жилищно строителство също се влоши през септември до най-ниското си ниво от началото на събирането на данни през 1991 година. Почти половината фирми се оплакаха от липса на поръчки.

"Това е трикратно увеличение през последните 12 месеца, което е доста лошо", коментира Волраб. "Условията за ново строителство са меко казано трудни", заяви още той.

Неотдавна money.bg писа, че именно срива на новото строителство е един от признаците, които показват колко затънал е секторът на имоти в най-голямата икономика в Европа.

5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

5 признака, които показват колко е затънал секторът на имотите в Германия

Заетостта в сектора на строителството значително пада

Новото строителство в Германия през първата половина на годината се срина-данните сочат, че новите разрешителни за строеж в Германия са намалели с 27% през първите пет месеца на тази година на годишна база. "Много строителни предприемачи в момента отлагат проекти или ги забавят", коментира Франческо Феделе, който е главен изпълнителен директор на фирмата консултант по финансиране на имотни проекти BF.direkt.