Цената на никела се повиши до най-високото си ниво от повече от десетилетие. Тя достигна ниво от 25 055 долара за тон, основно поради повишеното търсене от страна на големите производители на автомобили, намаляването на запасите и съответно опасенията от дефицит на пазара.

По-конкретно, цената на никела на Лондонската метална борса (LME) се повиши до най-високото си ниво от януари 2011 година. На 21 февруари максималната цена на фючърсите на никела се повиши с 1,3% до 25 055,5 долара за тон.

Цените на никела на Лондонската метална борса се повишиха в понеделник до най-високото си ниво от повече от десетилетие на фона на малките запаси от метала в складовете и повишеното геополитическо напрежение, пише Ройтерс.

Запасите от никел в складовете, наблюдавани от борсата LME, са намалели с около 69% спрямо април миналата година, до едва 83,3 хил. тона, съобщи агенцията.

За цялата 2021 г., цената на метала на борсата LME се е повишила с 25%. А само от началото на 2022 г., никелът поскъпна с около 21%.

Недостигът на никел може да се окаже пречка пред електромобилите

Недостигът на този метал може да се окаже пречка пред електромобилите

Цената му подскочи със 70 процента през 2019 г. до $18 000 за тон