Контролът на Пекин, свързан с квотите за внос на петрол и високата му цена могат да намалят драстично вноса на продукта в Китай до най-ниските му нива от две десетилетия насам, пише Reuters. Доставките на страната, която в момента е най-големият вносител на суров петрол в света и №2 производител (след САЩ) биха могли да се увеличат с до 2% до малко над 11 милиона барела на ден до края на годината, твърдят консултантските агенции Energy Aspects и Rystad Energy.

ОПЕК+ постигна историческа сделка за по-ниски цени на петрола

ОПЕК+ постигна историческа сделка за по-ниски цени на петрола

От началото на годината цената на петрола се покачи с рекордните 50%

Това би бил най-бавният растеж от 2001-а година насам, показват данните от китайските митници. Прогнозите съвпадат с плановете на ОПЕК+ за увеличаване на добива на петрол с 400 000 барела на ден между август и декември тази година.

Китай е двигателят на глобалното търсене на петрол през последното десетилетие и представлява 44% от световния ръст на вноса от 2015-а година, когато Пекин започна да издава квоти за внос на независими рафинерии.

"Това може да означава окончателен край на големия внос на петрол в Китай," твърди пред Reuters анонимен анализатор от Пекин.

Вносът на суров петрол в Китай през юни спадна до най-ниското ниво от 2013 г. насам, след като Пекин ограничи търговията с квоти като част от усилията за подем на своята собствена индустрия и намаляване на вредните емисии.

Пекин се проваля в опитите си да успокои цените на суровините

Пекин се проваля в опитите си да успокои цените на суровините

Мерките на Китай не дават резултат засега

Въпреки намалените нива на вноса, преработката на суров петрол в Китай може да достигне нов рекорд за тази година, тъй като държавните компании и големите частни рафинерии купуват повече суровина, за да компенсират по-ниското независимо рафиниране, твърдят анализатори и търговци.

Според тях компаниите Sinopec и PetroChina вероятно ще консолидират позициите си като водещи китайски търговци на суровината.

Американски експерти: Плюсове и минуси на Китай като суперсила

Американски експерти: Плюсове и минуси на Китай като суперсила

Неспособност на Пекин да предложи оригинален модел за развитие

Базираната в Пекин консултантска компания SIA Energy прогнозира обработка на 16 милиона барела на ден през втората половина на 2021-а година, 6.8% повече от предходната година, което ще доведе до внос от 12.48 милиона барела на ден.