Продължителната кампания на Китай срещу повишаващите се цени на суровините поставя най-големият купувач в света на редица основни материали и икономическата ѝ политика срещу световните пазарни сили. Цените сочат, че победата засега се измъква от ръцете на Пекин, пише The Wall Street Journal.

Китайските власти все още не са се отказали — и дори дават сигнали, че в близко бъдеще ще удвоят усилията си да охладят пазарите на суровини. Освен че започна инспекции на ценовите платформи и издаде широки предупреждения срещу пазарна спекулация, в началото на юли Пекин продаде на търг и държавни резерви мед, алуминий и цинк, за да увеличи предлагането. Планира се аукционите да продължат.

Пекин ще продава метали от резервите си, за да успокои цените

Пекин ще продава метали от резервите си, за да успокои цените

През май ръстът на цените на производител достигнаха невиждан от 2008 г. рекорд

Но цените не се подчиняват на волята на Пекин и след първия търг. В Лондон цената на медта е с 4% над нивата от средата на юни и все още е на най-високото си ниво от десетилетие. Световното търсене на червения метал остава високо. Алуминият е с 6% над нивото си от средата на юни, а цинкът е с 4% по-скъп.

Китайските регулатори издадоха предупреждения срещу опити за пазарна манипулация и започнаха проверка на платформите за търговия на желязна руда. Очаква се разследване и при търговията на въглища, които също остават необичайно скъпи.

Лидерите на Китай посочиха суровините като причина за високия ръст на цените на производител във втората най-голяма икономика. Поскъпването създава притеснения за икономическия растеж, а икономисти посочват, че то се пренася и в чужбина и носи по-високи цени на потребителските стоки.

Анализатори обаче посочват, че Китай не притежава достатъчно количество цветни метали, с които да натисне надолу цените в дългосрочен план. Аукционът, проведен по-рано този месец, включваше 100 000 метрични тона, което представлява едва 6% от месечния добив на този тип метали в страната.

Въглищата също продължават да поскъпват, въпреки мерките на властите, като цените надхвърлят $110 за метричен тон, 20% ръст спрямо края на април. Пекин обмисля да продава и въглища от резервите си в близко бъдеще.

Цената на въглищата в Европа достигна 10-годишен рекорд

Цената на въглищата в Европа достигна 10-годишен рекорд

Въпреки заканите за намаляване на употребата им