Паричните трансфери от емигрантите към семействата им у дома може да се завърнат на предпандемични нива още през тази година, гласи ново изследване, цитирано от Reuters.

Парите от емигрантите са важен източник на доходи за домакинствата в държавните със средни и ниски доходи. Добрата новина е, че през 2020 г. те не са намалели толкова драстични, колкото се очакваше. А в някои икономики като Мексико, Ел Салвадор, Кения, Пакистан, Бангладеш, Филипините и Шри Ланка, вече се възстановяват на предкризисни нива, според доклад на Oxford Economics, поръчан от Western Union.

Несигурността около този тип трансфери е голяма, пише още в доклада, но ако развитите икономики се възстановят сравнително бързо, то парите, пращани от емигрантите, могат да се възстановят на предкризисни нива още през 2021 г.

Хикмет Ерсек, президент и CEO на Western Union, си обяснява неочакваното възстановяване с нуждата хората да подпомагат още повече семействата си по време на криза.

Изводите в доклада не съответстват с прогнозите на Световната банка, според които през 2021 г. ще бъде отчетен нов спад. През октомври институцията прогнозира, че трансферите ще спаднат до 7% спрямо предходната година през 2020 г. и със 7,5% през 2021 г.