Южна Африка е район с едни от най-големите неравенства в доходите в света. Междувременно нивото на безработица там е над 30%. Но някои южноафрикански политици об е смятат, че са намерили решение: универсален базов доход.

Идеята има голяма подкрепа и най-голямата политическа партия в страната, Африканският национален конгрес, наскоро заяви, че се е ангажирала да въведе универсален базов доход в рамките на две години, предава Business Insider.

Основен доход означава редовни плащания населението без никакви условия. Идеята придоби популярност напоследък, особено след успеха на проверките за стимулиране от ерата на COVID-19.

Има известен опит с експерименти, когато става въпрос за основен доход. Няколко страни експериментираха с подобно въведение на универсален базов доход. Кения, например, предлага безусловни "заплати" на около 20 000 души в 200 града.

Англия ще изпробва голям безусловен базов доход

Англия ще изпробва голям безусловен базов доход

Търсят се 30 желаещи да получават по 1600 паунда на месец

И в големи демокракции като САЩ има подобен опит - някои градове и щати експериментират с гарантирани основни доходи, които предлагат необвързани плащания за избрани групи хора в нужда. Въпреки че проучванията показват, че тези програми са успешни, те са изправени пред значителна политическа опозиция.

Но в Южна Африка повечето политически партии подкрепят универсалния базов доход.

"Африканския национален конгрес се ангажира да финализира всеобхватна политика относно субсидията за подпомагане чрез подобен доход в рамките на две години от новата администрация, като гарантира консултации и ускорени действия", се казва в изявление на политическата партия, или ANC.

Това изявление дойде седмица преди сериозно оспорваните общи избори на 29 май, на които политическата патрия ANC загуби мнозинството си в парламента. Сега тя работи за сформирането на правителство на единството и ангажиментът й за прилагане на универсален базов доход почти сигурно ще бъде предмет на преговори.

Попринцип Южна Африка предоставя плащания на определени групи, живеещи под прага на бедността, но чрез програма за безвъзмездни средства за социално облекчаване на бедните, планът на ANC е да се дава право на всички възрастни южноафриканци, съобщава The Guardian.

Какъв е годишният доход на средностатистическия жител на София?

Какъв е годишният доход на средностатистическия жител на София?

Най-висок е относителния дял на работната заплата.

ANC заяви, че "проучва" опции като нови данъчни мерки и нов данък върху социалното осигуряване за финансиране на програмата. Според партията идеята е програмата да допълва, а не да заменя съществуващите програми за социално осигуряване.

Ако бъде одобрен, планът на ANC ще направи Южна Африка първата страна в света, която предоставя универсален основен доход.