Властите в Пекин ще отделят през 2017 година не по-малко от 2,6 трилиона юана ($376,8 млрд.) за реализация на проекти в сферата на транспортната инфраструктура. Това пише днес деловото издание China Daily, позовавайки се на информация от китайското министерство на транспорта, съобщава Интерфакс.

От тази сума около 800 млрд. юана ще бъдат насочени към железопътни проекти, 1,65 трлн. юана за строителството на автомобилни пътища и така също 150 млрд. юана за развитието на водния транспорт, посочва министърът на транспрота Ли Сяопън.

По думите на министъра, в рамките на петгодишния план за развитието но Китай (за периода 2016-2020 г.) се предвиждат за проекти в областта на транспортната инфраструктура 15 трилиона юана. Разпределението на средствата е: 7,8 трлн. юана за автомобилни пътища, 3,5 млрд юана за ж.п. мрежата и 500 млрд. юана за водния транспорт.

След осъществяването на тези намерения железопътната мрежа на Китай ще се увеличи с 30 хиляди километра, като повече от една трета от тях ще бъдат високоскоростни ж.п. линии. Планът предполага изграждането на 320 хил. километра нови пътища и 50 нови граждански летища, отбелязва Ли Сяопън.

Към 2020 година Китай ще има съвременна транспортна система, ефективна, безопасна и щадяща околната среда, посочва министърът. Според плановете на ведомството след няколко години в страната ще се експлоатират 200 хиляди автобуса, работещи с екологично чиста енергия, при сегашни 160 хиляди такива транспортни средства.