Цените на петрола продължават да растат в сряда, след като достигнаха най-високите нива от началото на март в хода на предходната търговска сесия.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес сутринта (9:20 часа българско време) се търгуват по 48,29 долара за барел, което е с 0,43 долара по-високо от цената в края на вчерашната търговия. Във вторник тези контракти поскъпнаха с 1,8 долара (3,9%) - до 47,86 долара за барел.

Цената на аналогичните фючърсите за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент достигна 45,17 долара за барел, което е с 0,26 долара по-вече от нивото при закриването на сесията във вторник. Вчера тези фючърсите поскъпнаха с $ 1,85 (4,3%) до $ 44,91 за барел.

И двата договора завършиха търговията на най-високото си ниво от 5 март, отбелязва MarketWatch.

В допълнение, близкият край на фючърсната крива на Brent се премести към обратно развитие (контрактът от януари стана по-скъп от февруарския), което се разглежда от търговците като положителен знак за търсенето.

Инвеститорите остават оптимисти за перспективите на пазарното търсене поради положителните новини за напредъка на коронавирусните ваксини.

"Пазарът, уморен от месеци на песимизъм и трудности, вижда светлина в края на тунела, въпреки че пускането на ваксини ще продължи поне през следващите две до три тримесечия", каза Вандана Хари, ръководител на Vanda Insights, пред S&P Global Platts.

Анализатори от ANZ отбелязват, че новините за началото на процеса на прехвърляне на властта в САЩ на Джо Байдън и евентуалното назначаване на бившия председател на Фед Джанет Йелен на поста министър на финансите на страната намаляват политическата несигурност и подкрепят пазарите.

Търговците очакват резултата от конференцията OPEC +, която е насрочена за 1 декември и трябва да изясни плановете на участниците в сделката за 2021 година.

"Вярвам, че алиансът ще направи това безопасно и ще удължи сегашните производствени съкращения за поне още едно тримесечие следващата година. Въпреки това, с неотдавнашния скок на цените, дискусиите между министрите могат да бъдат трудни", каза Вандана Хари.

Междувременно Американският петролен институт (API) във вторник отчете увеличение на запасите от петрол в САЩ миналата седмица с 3,8 милиона барела. Според API резервите от бензин в страната се увеличават с 1,3 милиона барела, а на дестилатите - намаляват с 1,8 милиона барела.

Американското министерство на енергетиката ще публикува седмичния си доклад за енергийните резерви в страната в по-късно в сряда.