Цените на петрола се повишават в сряда, 11 март, в очакване на стимулиращи мерки в подкрепа на икономиката на САЩ. Но настроението на пазарните участници се влияе от несигурността, свързана с времето и обхвата на тези мерки, както и с разпространението на епидемията от коронавируса в света.

Белият дом и Конгресът във вторник активно обсъждаха мерки за подкрепа на американската икономиката и намаляване на данъчната тежест за гражданите. Детайлите и времето на обявяването на тези мерки обаче все още не са известни и тези стъпки сами по себе си, според експертите, едва ли ще променят ситуацията на пазарите.

На този фон цените на златото се покачиха, а доходността на 10-годишните US съкровищни бондове хазна започна отново да намаляват. Фючърсите за индекса S&P 500 спадат с 2,2%.

Цената на майските фючърсите за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта се вдигна с 1,26 долара, или 3,4%, до 38,48 долара за барел.

Априлските фючърси за американския еталон WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпнаха с 0,91 долара, или 2,7%, до $ 35, за барел.

Цените на петрола възстановиха около половината от срива си, който се случи в понеделник, след като Саудитска Арабия не успя да осигури съгласието на Русия за по-нататъшно намаляване на производството на петрол и реши да увеличи производството и да понижи цените за купувачите.

От Рияд заявиха във вторник, че държавната петролна компания Saudi Aramco ще увеличи добива на петрол през април до 12,3 милиона барела на ден, което е с 300 хиляди барела повече от обявения по-рано максимален производствен капацитет на компанията.