Цените на петрола спадат във вторник на фона на неочаквано отлагане на срещата на ОПЕК + от 1 до 3 декември. Това се тълкува от анализаторите като липса на единна позиция по отношение споразумението за ограничаване на добива. Изтече информация, че ОАЕ, Казахстан и някои други страни са против удължаване на огранченията, защото губят пазари.

В навечерието на 30 ноември министрите на държавите от ОПЕК постигнаха консенсус относно необходимостта от удължаване на сегашните ограничения за добива на петрол от 7,7 милиона барела на ден за първото тримесечие на 2021 г. Те възнамеряваха да одобрят тази опция заедно със страните от пакта, които не членуват в картела, във вторник. Срещата обаче беше внезапно отложена поради необходимостта от допълнителни консултации.

Някои страни смятат, че търсенето на петрол е твърде слабо, за да премахне съществуващите производствени ограничения, докато други искат да увеличат доибва, като се възползват от повишаването на цените след новината за пробив в развитието на ваксините за COVID-19.

През ноември Brent поскъпна с 27%,а WTI - с 26,7%.

Цената на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,25 ч. българско време) възлиза на 47,50 долара за барел, което е с 0,09 долара под цената в края на предходната сесия. В понеделник тези договори поевтиняха с 0,37 долара (0,8%) - до 47,59 долара за барел.

Януарските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент спаднаха до 45 долара за барел, което е с 0,34 долара под нивото на предишната търговия. В понеделник тези фючърсите поевтиняха с 0,19 долара (0,4%) - до 45,34 долара за барел.

"OPEC + е в безизходица, тъй като европейските и американските показатели показват, че търсенето на петрол остава слабо, докато ситуацията в Азия е по-добра. Но въпреки сигналите за дълбоки противоречия в ОПЕК +, фактът, че си взеха още два допълнителни дни за преговори, може да се счита за положителен сигнал ", каза Вивек Дхар, анализатор на суровини в Commonwealth Bank of Australia, цитиран от Блумбърг.