Цените на петрола спадат в петък, но завършват четвърти пореден месец на покачване.

Ограничението на производството от Саудитска Арабия и други страни от пакта ОПЕК + намали предлагането на петрол на световния пазар и направи възможно до известна степен да намали свръхголемите резерви, докато търсенето на петрол се възстановява заедно с излизането на световната икономика от кризата.

Цената на европейския еталон сорт Brent през февруари се е увеличила с 19%, а на американския суров петрол WTI - с 21%.

"Бързото нарастване на търсенето през следващите шест месеца може да тласне цените на петрола до 70-80 долара за барел", каза Виктор Шум, вицепрезидент на IHS Markit в Сингапур.

"Доставките на петрол на световния пазар няма да може да отговори на нарастващото търсене, освен ако, разбира се, Саудитска Арабия не започне да увеличава производството", цитира Bloomberg експерта.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 ч. българско време в петък се търгуват по 66,06 долара за барел, което е с 0,82 долара под цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поевтиняха с 0,16 долара - до 66,88 долара за барел.

Цената на априлските фючърсите за американския петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент възлиза на 62,76 долара за барел, което е с 0,77 долара под нивото при затваряне на пазара в четвъртък. Вчера WTI поскъпна с $ 0,31 (0,5%) - до $ 63,53 за барел, максимум от 1 май 2019 г.

Пазарът сега е фокусиран върху срещата на участниците в споразумението за ограничаване на добива OPEC + през следващата седмица и търговците очакват сигнали от нея за евентуална промяна в стратегията. По-рано тази седмица Ройтерс съобщи, че OPEC + може да обсъди увеличение на производството с 500 000 барела на ден по време на срещата си през март.