Растежът на българската икономика изпревари общия на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни е отчел ръст от 0,7% в сравнение с второто тримесечие на годината. На годишна база показателят е с 1,9 на сто нагоре, отчитат от европейската статистическа служба „Евростат”.

По ръст на БВП България се нарежда на пето място в рамките на ЕС. Пред нас са Румъния с резултат от 1,4 на сто, Полша – с 0,9 на сто, Словакия – също с 0,9 на сто и Испания – с 0,8 на сто.

В рамките на съюза през третото тримесечие на 2015 г. икономиката на всички 28 страни членки е нараснала със същия темп, както през предходните три месеца. БВП се е увеличил с 0,4% на тримесечна база и с 1,9% на годишна.  

Данните на Евростат показват, че през месеците между юли и септември за разлика от същия период на предходната година българската икономика е изпреварила голяма част от тези на останалите европейски държави, допълва БНР. Страната ни е на шесто място по този показател, след Чехия (с 4,3%), Румъния (с 3,6%), Словакия (с 3,5%) и Испания (с 3,4%).