От близо две години насам индикатор за рецесия отвъд океана мига в червено. Това не спира и политическите анализатори от Европа и САЩ влизат в дебат за това възможно ли е скоро САЩ да изпаднат в рецесия. Любпитно е, че икономистът, който първи предупреди за това днес не му отдава значение, пише Fox Business, цитирайки Кембъл Харви.

Експертът заяви пред американската медия, че индикаторът за рецесия показва "голяма грешка".

Възможно ли е САЩ да изпадат в рецесия без да го осъзнават

Възможно ли е САЩ да изпадат в рецесия без да го осъзнават

Според известния икономист икономист Дейвид Розенберг факторите вече са налице

Ето за какво всъщност става въпрос. Преди повече от 30 години професорът по финанси от университета Дюк вижда въпросния индикатор за първи път. Той твърди, че инвертираната доходност на 3-месечните американски държавни облигации, която надхвърля 10-годишната, се е случвала преди всяка рецесия от 60-те години на 20-и век насам. Без изключение.

Снимка 403696

Източник: iStock

От октомври 2022 г. има обърната крива на доходността. Тогава икономистът Кембъл Харви заяви, че "е възможно САЩ да се намира в рецесия". Той подчерта, че при предишни рецесии са били необходими до 23 месеца, след като такава инверсия е сигнализирала за себе си, преди действително да започнат да се проявяват.

През май тази година експертът заяви, че американската икономика се забавя и може да се свие в рамките на 6 или 9 месеца. Сега мнението му е, че всичко това е пресилено.

Въпреки че тревогите за рецесия напоследък намаляха, все още има някои сериозни опасения. През последното тримесечие ръстът на БВП се понижи от почти 5% за третото тримесечие на миналата година до едва 1.3%, безработицата расте бавно, а инфлацията от няколко месеца насам се задържа над целта на Федералния резерв на САЩ от 2%.

При такива високи равнища хората правят по-малко разходи, а компаниите по-малко инвестиции. дали това обаче ще доведе до рецесия е рано да се каже.

Естония продължава да "затъва" в рецесия

Страната от ЕС, която продължава да "затъва" в рецесия

Това показват данните за икономиката за първото тримесечие