Русия планира да построи първия си ядрен самолетоносач, който ще има бойно водоизместване от 70 000 метрични тона.

Той ще бъде по-малък от американските превозвачи, но въпреки това ще превъзхожда единствения руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов", пише Business Insider.

Тази стъпка страната прави, след като единственият такъв кораб, който има в отбраната си, се повреди през миналата есен. Тогава започна разработването на самолетоносач от следващо поколение с ядрена задвижваща система. Очаква се стъпките по самото изграждане на съоръжението да започнат през 2023 година и вероятно то да бъде готово след 2030 година.

През последните години от Студената война страната започна да стори ядрен самолетоносач, но падането на Съветския съюз накара страната да прекрати проекта. Частичният готов корпус на кораба тогава беше разглобен и бракуван.

По отношение на тази тежка военна техника Русия изостава значително от САЩ. Щатите разполагат с 11 самолетоносача. А Китай има два конвенционални превозвача като "Адмирал Кузнецов", но азиатската страна работи и върху трети по-модерен кораб.

Единственото такова бойно притежание на Русия се оказва разочароващо. Корабът рядко е влизал в действие, а в периода 1991-2015 година е описван като едни от най-лошите самолетоносачи в света. При плаванията му той винаги е придружаван от резервни лодки в случай, че възникне проблем.

Последната авария бе миналата есен, когато масивният сух док PD-50 потъва заедно с превозвача. Тогава тежък кран пробива палубата. Щетите са твърде големи да бъдат поправени и затова Русия смята за по-лесно да бракува кораба.

Нов ядрен самолетоносач със сигурност ще бъде от полза на руския флот, но това е трудно, тъй като военните нямат достатъчно финансиране. За кратко време Русия е трябвало да намали производството на основните си бойни танкове и пето поколение реактивни многоцелеви изтребители Su-47.