Има голяма вероятност Щатите да изпреварят Русия и да се превърнат в най-големият производител на петрол до 2023 година, както и да покриват по-голямата част от растежа на търсенето на суровината. Това прогнозират от Международната агенция за енергетика (IEA).

Очакванията са добивът в САЩ да достигне рекордните 12,1 милиона барела дневно в следващите 5 години при ниво от 10,6 милиона барела през тази година. По този начин страната трябва да задмине Русия, която произвежда грубо около 11 милиона барела дневно, съобщава The Wall Street Journal.

"Растежът на доставките на производителките извън ОПЕК е много, много силен, което може да промени параметрите на петролния пазар в следващите години, като водещи ще бъдат освен Щатите и Бразилия, Канада и Норвегия", посочва директорът на IEA Фатих Бирол.

Снимка 343815

Източник: IEA

Според оценката на експертите САЩ са изправени пред нов бум на петрола и природния газ, подпомогнати от технологичния напредък и възстановяването на цените на енергийния пазар.

От друга страна това трябва да помогне на страната да ограничи зависимостта си от вноса от Близкия Изток, като отговори на нарасналото вътрешно търсене.

Според изчисленията на агенцията износът на Щатите ще се удвои до 4,9 милиарда барела дневно през 2023 година, като очакванията са те да покриват близо 60% от целия експорт в световен мащаб.

"Мога да кажа, че в бъдеще вероятно ще се наложи да ревизираме тази прогноза, ако цените се повишат още", допълва Бирол.