Недостигът на полупроводници в световен мащаб ще продължи да спъва автомобилната индустрия и през следващата година. Това заяви изпълнителен директор на подразделение на Volkswagen AG в Северна и Южна Америка, предават чуждестранни издания.

Недостигът на чипове ограничи производството на автомобилните производители в световен мащаб, но в същото време печалбите им се увеличиха, защото цените на превозните средства се повишиха значително. Автомобилните производители използват чипове във всеки компонент от производството.

"Със сигурност недостигът на полупроводници ще продължи поне до второто полугодие на 2022 г.", заяви изпълнителният директор на Volkswagen Group of America Скот Кеог.

По думите му недостигът вероятно ще бъде облекчен през четвъртото тримесечие на тази година, но автомобилната индустрия все още няма да може да отговори на пазарното търсене на превозни средства.

По думите му, може би "в бъдеще автомобилните производители ще се опитат да намалят броя на чиповете", необходими за производството на колите и камионите.

"Действаме така, сякаш чиповете никога няма да свършат. Има вероятност да започнем да разглеждаме варианти за производство на автомобили с по-малко чипове. Това би могло да се постигне", коментира той.

По отношение на идеите, че правителството на САЩ трябва да финансира изграждането на допълнителни заводи за чипове, Кеог смята, че ще са необходими милиарди и поне четири години, за да се направи това.

"Не съм сигурен дали това е правилното решение, за се справим с недостига на чипове."

И докато чиповете са едно от най-големите предизвикателства сега, то следващото ще бъде нарастващото търсене на електрически превозни средства и батериите, необходими за тях, коментира Кеог.