Износът на британско говеждо месо за САЩ се възобнови след повече от 20 годишно прекъсване. Говеждото беше забранено след огнището на болестта "луда крава" през 1996 г., пише BBC.

Някои доставки на говеждо месо в Обединеното кралство бяха освободени за износ през март след проверки от страна на САЩ през 2019 г., а пратките от Foyle Food Group от Северна Ирландия ще бъдат първите, които ще напуснат Обединеното кралство и ще потеглят за Америка.

"САЩ представляват важен потенциален пазар за нашия износ на червено месо и първата пратка е резултат от упоритата работа на индустрията и правителството, за да се осъществи тази ключова стъпка. Този ​​важен етап ще донесе фантастичен тласък на сектора и с нетърпение очакваме да видим повече от червеното месо на трапезите в САЩ през следващите месеци и години", заяви д-р Фил Хедли директор на Agriculture and Horticulture Development Board.

През 2019 г. Службата за инспекция на безопасността на храните в САЩ предприе поредица от одити в обектите за говеждо, свинско и агнешко месо в Обединеното кралство. Износът на свинско за САЩ продължава както обикновено, докато за агнешкото все още не е започнал.

"Това е чудесна новина за нашата хранителна и земеделска индустрия, която помага на сектора да бъде силен", каза министърът на околната среда Джордж Юстис.

Търговия след Брекзит

"Сделката за свободна търговия. за която преговаряме със САЩ, ще създаде множество възможности за износ за британското земеделие. Търсим амбициозно споразумение с високи стандарти, което е от полза земеделски производители и доставки за потребителите", заяви международният търговски секретар Лиз Тръс.

Преговорите за свободна търговия обаче остават противоречиви, като критиците предупреждават правителството да не намалява стандартите за храните в Обединеното кралство, за да сключи сделки.