Според главния икономист на Световната банка политиците трябва да дадат същия приоритет на намаляването на неравенството, както и на стимулирането на растежа, информира Bloomberg.

Често има твърде голям фокус върху стойностите на растежа на срещите на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон, заявява в интервю във Вашингтон Пинелопи Куджиану Голдберг. "Говорим за забавяне на няколко десетични точки", казва тя. "Трябва да подходим към това с голяма предпазливост. Но има и много други въпроси, за които трябва да се тревожим. "

Разпределението на доходите и богатството трябва да бъде на върха на този списък, казва Голдбърг, бивш професор по икономика в Йейл преди назначението си в Световната банка. Тя казва, че неудовлетвореността на гласоподавателите от неравенството може да доведе до пречки за реформи, а икономическото разширяване е по-бавно, когато възможностите за големи групи от обществото - като жените - са ограничени.

Основателят на най-големия хеджфонд в света: Неравенството ще запали конфликт

Основателят на най-големия хеджфонд в света: Неравенството ще запали конфликт

Капитализмът трябва да бъде преосмислен и да премине през реформа, тъй като не произвежда достатъчно възможности за повечето американци, а създава огромна пропаст в приходите, която може да запали конфликт

"Дори ако изобщо не ви пука за неравенството, а всичко, което ви интересува, е растежът, реалността е, че в крайна сметка ще имате социално недоволство", казва тя.

В развитите икономики неравенството е на най-високото си ниво от половин век, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Сред страните членове на ОИСР доходите на най-богатите 10% от населението са се увеличили до девет пъти повече от тези на най-бедните, в сравнение със седем пъти в средата на 90-те години.

"Растежът беше силен"

Тези статистически данни са допринесли за противопоставяне в обществото на глобализацията, което създава проблеми в богатия свят. След като обеща да защити работниците, които са си изпатили от търговията, президентът Доналд Тръмп наложи мита за всичко - от перални машини до стомана. Излизането на Великобритания от Европейския съюз излезе объркан и тромав процес , а във Франция повишаването на данъците върху горивата доведе до улични протести, които забавиха икономиката.

Миналата седмица МВФ съкрати прогнозата си за световния растеж до най-ниските си нива от финансовата криза преди 10 години, тъй като перспективата в повечето големи икономики се влошава.

Но загрижеността за тези основни агрегати може да накара анализаторите да пропуснат подводните течения, заради които избухнаха напрежението миналата година, казва Голдбърг.

"Растежът е бил силен, безработицата е на най-ниското си ниво от 50 години, борсовият пазар процъфтява," казва тя. - Тогава защо хората са възприемат идеи за протекционизъм и проявяват защитни реакции към всички тези сътресения? Отговорът трябва да бъде, че някои части от населението са изостанали от другите.

Световната банка бе фокусирана по време на Втората световна война върху възстановяването на Европа и финансирането на развитието. Тя има за цел да намали крайната бедност по света и да засили "общия просперитет".