Възстановяването на световната търговия е далеч по-бързо през 2020 г., отколкото бе след кризата през 2008 г., въпреки твърденията, че пандемията ще срине процеса на глобализация, пише The Wall Street Journal.

Когато новият коронавирус достигна повечето страни по света в началото на годината, международната търговия на стоки пострада от най-големия спад на годишна база от Голямата депресия насам. Икономистите предупреждаваха за нарастващ протекционизъм, а някои компании съобщиха, че ще преосмислят чуждестранните си вериги за доставки, уязвими от неочаквани шокове.

Търговията все още остава под предпандемични нива. Но все пак се възстанови бързо и устойчиво, като до края на юни изтри около половината от тазгодишната историческа загуба, сочат изчисления на германския тинк танк Kiel Institute for the World Economy.

Новите поръчки за износ растат в 14 от 38 икономики, показва изследване на IHS Markit от август. През юни само 4 икономики посочваха ръст. Другите вървят в правилна посока и скоро също могат да отчетат повишение.

Домакинствата продължават да купуват вносни стоки, на някои места подкрепени и от правителствените програми - дори и в момент, в който разходите за местни услуги като вечери в ресторант и билети за кино, намаляват.

В Китай, където заводите отвориха първо след пандемията, се отчита ръст от 9,5% в износа на стоки през август, спрямо същия период на миналата година. На пристанището Ningbo-Zhoushan, едно от най-големите в света, записват ръст на обема търговия спрямо нивата от 2019 г. Дейността на някои американски, азиатски и европейски пристанища също се нормализира.

Възстановяването все още не се усеща навсякъде и търговията все още е изправена пред редица предизвикателства, включително евентуално повишение на заразените през есента. Но икономиките, които отчитат подобрение в търговията, записват и по-бързо възстановяване на БВП спрямо страните, които разчитат повече на услугите.

Китай вероятно ще бъде единствената голяма икономика, която ще нарасне и през тази година. В Южна Корея и Германия икономистите очакват свиване от 1,5% и 5,3%. Но това все пак е по-малко от очакваните 9,3% и 10,7% спад в Испания и Италия. Разбира се, успехът на мерките срещу вируса също играе роля.

Това подсказва, че търговията може да изиграе по-голяма роля във възстановяването на световната икономика отколкото се очакваше. "Търговията е един от секторите, който се доказа като по-устойчив. Дори и да не може да отидете на ваканция, може да си купите лаптоп", казва Шон Роше, главен икономист за Азиатскотихоокенаския регион в S&P Global.

Една от причините за по-бързото възстановяване на търговията е, че този път пречките бяха физически, а не бяха причинени от дълготраен спад на търсенето, казва той. Това означава, че когато правителствата отвориха отново границите, износът и вносът се възстановиха бързо.

Предизвикателствата пред търговията все пак са големи. Настроенията сред бизнеса стават по-мрачни в някои страни заради повишения брой заразени и очакванията за възстановяване на част от мерките. Проблем може да се окаже и краят на правителствените програми в Европа.