Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол, през последните близо две години намалява многократно добива и доставките си като част от сделката на ОПЕК.

Като продължение на тази политика те продължават да задържат експорта си и през тази година и той е под 7 милиона барела на ден, като целта е така да се избегне пренасищане на пазара и спад на цените.

В настоящата ситуация Рияд направи кардинална промяна по отношение на пазарите, за които изнася и така страната се насочи към Китай за сметка на САЩ, показват данни на Международната агенция по енергетика (EIA).

Според тях в момента доставките от арабската страна за американския пазар са на най-ниското си равнище от 2010 година насам. Те са намалели с 62% през юли 2019 година в сравнение с август 2018 година до 262 хиляди барела на ден. В същото време износът за Китай надвишава 1,8 милиона барела дневно.

Защо един от най-верните съюзниците на САЩ продава все повече петрол на търговския им "враг"?

Защо един от най-верните съюзниците на САЩ продава все повече петрол на търговския им "враг"?

А е намалил с 60% експорта за Щатите

С тази стъпка Кралството се надява с един куршум да убие два заека, пише специализираният сайт OilPrices. Първата цел на Рияд е да намали доставките за Щатите, което в краткосрочен план да намали нивото на световните запаси и да повиши цените на петрола.

Втората дългосрочна цел е да бъдат стимулирани продажбите за Китай, който е купувач номер 1 на суровината. Нещо повече - азиатската държава се смята за един от най-непрозрачните пазари що се отнася до представяната информация за запасите.

Заради това от ОПЕК, EIA и останалите участници в индустрията следят тези данни на САЩ и страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

С тази стъпка към по-голямо присъствие в Китай Саудитска Арабия се надява да извлече двойна полза, а междувременно се възползва допълнително от наложените върху Иран американски санкции.

За първи път от 8 години: Русия е напът да изпревари Саудитска Арабия по резерви

За първи път от 8 години: Русия е напът да изпревари Саудитска Арабия по резерви

И да се изкачи на четвърта позиция в света след Китай, Япония и Швейцария