Балансът на силите в света на петрола се променя. И един индикатор дава доказателство за това, пише Bloomberg.

За първи път от осем години насам общите резерви от кеш, злато и други активи на централната банка на Русия ще надхвърлят тези на Саудитска Арабия. Промяната подчертава и тежестта на двете държави в преговорите около намаляване на добива на петрол.

Снимка 438250

Докато Саудитска Арабия източва резервите си, за да покрие социални плащания на фона на ниските цени на петрола, Русия затегна бюджета си и вече излиза на излишък заради страховете от нови санкции. Така Москва се превръща във все по-решителен глас по време на дискусиите в рамките на Организацията на страните-износителки на петрол в разширения ѝ формата.

"ОПЕК не може вече да игнорира Русия, тъй като страна е от ключово значение като износител на петрол и като икономика", подчертава Елина Рибакова, зам.-главен икономист в "Института за международни финанси" във Вашингтон.

Цената на петрола от сорта брент се срина с над 20 процента от април насам и днес е около $58 за барел - ниво, което е далеч по-ниско, отколкото се иска на повечето страни от картела. Държавите, включително Саудитска Арабия, пресмятаха в бюджетите си по-висока цена на петрола, а оттам и повече приходи в хазната, с които да покрият публичните разходи. През декември ОПЕК+ реши да намали дневния добив, но към момента не е ясно дали Русия ще даде съгласие за нови ограничения. Президентът Владимир Путин даде да се разбере, че е доволен от цени, близки до сегашните.

През последните четири години резервите на Русия набъбнаха с 45 процента до общо $518 милиарда през юни. Тези на Саудитска Арабия са поели по противоположната траектория, намалявайки до $527 милиарда през юни, след като кралството харчи пари, натрупани, когато цените на петрола бяха по-високи.

Снимка 438249

Тенденцията показва, че Русия ще изпревари Саудитска Арабия и ще заеме четвърта позиция по размер на резервите. В същото време тези на Рияд най-вероятно ще продължата да падат, след като търговската война натежава над световния растеж, а оттам и на цените на петрола.

Кремъл е готов и за далеч по-ниски цени. Русия пресмята в бюджета си цена на петрола от около $40 за барел, около половината от прогнозите на Рияд. И докато използва тези цени за основа, страната ще продължава да натрупва средства за "черни дни". Скорошните санкции от САЩ, които забраняват покупката на руски дълг в чуждестранна валута, са още една причина за Москва да трупа кеш.

Защо Русия трупа толкова много пари и злато?

Защо Русия трупа толкова много пари и злато?

Човек би могъл да си помисли, че Путин се готви за война или някаква тежка криза. Какво се крие зад тези действия на Кремъл?