Саудитска Арабия е един от важните партньори на САЩ в Близкия Изток. Но Кралството, чиято икономика е силно зависима от износа на енергийния сектор, изглежда готово да работи в тясно сътрудничество на един от търговските "врагове" на Щатите - Китай.

За това говори фактът, че през последните няколко месеца Саудитска Арабия усилено увеличава износа си на петрол за икономика номер 2 в света.

От CNBC разглеждат тази тема, като посочват, че износът на суровината от арабската държава за Китай е удвоил обема си от началото на годината. За същия период експортът за Щатите се е свил с близо две трети.

Според данните на онлайн платформата TankerTracker, която следи петролните доставки в световен мащаб чрез сателитни изображения, Кралството е изнасяло 1 802 788 барела дневно за Китай през юли месец в сравнение с 921 811 барела на ден през август 2018 година.

От друга страна експортът за американския пазар през юли е бил средно по 262 052 барела дневно или с 62% по-малко в сравнение с август миналата година, когато средното ниво е 687 946 барела на ден. Изчисленията на друга фирма - ClopperData, също отчитат спад в показателя с 60 на сто.

Саудитска Арабия искаше да завземе пазарния дял на Иран в Азия. Русия обаче има по-добри шансове

Саудитска Арабия искаше да завземе пазарния дял на Иран в Азия. Русия обаче има по-добри шансове

Ислямската държава остави "дупка" от над 2 милиона барела на световния пазар

Един от факторите, подпомогнал по-големия износ за Китай, са американските санкции срещу Иран. В резултат на тях големите вносители на петрол в Азия, сред които е втората най-голяма икономика, бяха принудени да търсят нови източници на доставки. И голяма част от тях се обърнаха към лидера Саудитска Арабия.

Междувременно Щатите са по-независими от всякога що се отнася до потреблението на петрол заради бума на шистов нефт.

И все пак тези цифри са сигнал за това каква дългосрочна стратегия имат от Рияд за развитието на техния износ.

Основателят на TankerTrackers Самир Мадани обяснява пренасочването на Саудитска Арабия към Китай с много лесно определение. Той казва, че азиатската държава е като "черна дупка" за петрола, защото има способността "ледно да абсорбира барелите от пазара особено при спад на цените".